«Μηχανισμός Προστασίας Μετάδοσης» (Transmission Protection Instrument, TPI) είναι το μάλλον ακατάληπτο όνομα του νέου εργαλείου που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εναντίον του «κατακερματισμού της ευρωζώνης». Με απλά λόγια η ΕΚΤ ξεκαθαρίζει ότι, παρά το επίσημο τέλος των παρεμβάσεων στην αγορά ομολόγων, θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όταν το κρίνει απαραίτητο, ώστε να μην απογειώνονται τα σπρεντς σε χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

«Προβληματικό» και «επικίνδυνο» χαρακτηρίζει τον νέο μηχανισμό o σχολιαστής της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, που εκτιμά ότι «πολιτικοποιείται» η Τράπεζα της Φρανκφούρτης. Όπως υποστηρίζει, «αν ποτέ αρνηθεί να βοηθήσει μία χώρα, η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι της επιτίθεται, με τρόπο ακόμη πιο έξαλλο από αυτόν που επιλέγει ο λαϊκιστής Ματέο Σαλβίνι στην ιταλική κρίση. Επιπλέον η κεντρική τράπεζα γίνεται ακόμη πιο ευάλωτη απέναντι στις αιτιάσεις ότι επιδίδεται σε μία (απαγορευμένη) κρατική χρηματοδότηση. Ένα είναι ξεκάθαρο: Η ΕΚΤ δεν διάλεξε τον εύκολο δρόμο. Αναζήτησε μία ενδιάμεση λύση, ώστε να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον πληθωρισμό, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της ευρωζώνης. Αλλά όποιος δίνει υπερβολικές υποσχέσεις, διατρέχει κίνδυνο να εμπλακεί σε επικίνδυνες εξαρτήσεις».

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Σκεπτικισμός στους αναλυτές για τις αποφάσεις

Με κριτική διάθεση αντιμετωπίζει την πολιτική της ΕΚΤ και ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): «Η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική, η οποία ήταν εν μέρει δικαιολογημένη, απενεργοποίησε τους μηχανισμούς της αγοράς για τους δανειολήπτες και έδωσε σημαντικά λάθος κίνητρα. Αυτό προκάλεσε- και στην ευρωζώνη- ταχεία διόγκωση του κρατικού χρέους. Αλλά σε τελική ανάλυση, όταν δεν υπάρχει δημοσιονομική ένωση η συνοχή της ευρωζώνης κρίνεται από την ικανότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της. Ακόμη και ένα τόσο μελετημένο ‘εργαλείο εναντίον του κατακερματισμού’ δίνει ένα ακόμη λάθος κίνητρο. Δεν μπορεί να συγκαλύψει ότι, με τα κριτήρια της αγοράς, η Ιταλία δεν αντέχει επίπεδα επιτοκίων που εξισορροπούν τον πληθωρισμό και το country risk».

Μομφή προς την ΕΚΤ και από τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank, Τόμας Μάγερ, στην εφημερίδα Die Welt: «Επικεντρώνει την πολιτική της στη διατήρηση του ευρώ, αντί για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Γι αυτό οδήγησε τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά, διευκολύνοντας την κρατική χρηματοδότηση. (…) Μπορεί να ισχυρίζονται οι πολιτικοί της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός οφείλεται στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά η βαθύτερη αιτία είναι ότι η ΕΚΤ επί οκτώ χρόνια διατηρούσε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης σε αρνητικά επίπεδα και επί επτά χρόνια διεύρυνε συνεχώς την προσφορά χρήματος με μαζικές αγορές ομολόγων».

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ