Έχοντας προεξοφλήσει μια ήπια (;) αύξηση του επιτοκίου αναφοράς της Fed κατά ..μόνο 75 μ.β., στο 2,25-2,50%, οι επενδυτές ξεκίνησαν μια επίθεση που έχει ήδη αποδώσει δύο μεστές ανοδικές συνεδριάσεις με βαριούς όγκους συναλλαγών. Και παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ γράφουν πληθωρισμό 9,1% με ένα ΑΕΠ που κάμπτεται για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, με το β’ να βλέπει -0,9% μετά το -1,6% του α’, οι μετοχές ωρύονται σαν να μην υπάρχει αύριο.

Θετικό το βραχυπρόθεσμο κλίμα

Το θετικό momentum στο οποίο έχει βρεθεί η Wall Street από τα τέλη Ιουνίου οδηγεί τη μεγάλη κεφ/ση σε κέρδη μεσοσταθμικά 12,5%, και τον S&P500 να μαζεύει τις φετινές απώλειες στο -15%.

Οι δύο πρόσφατες συνεδριάσεις έκλεισαν με όλους τους κλάδους θετικούς, με εξαίρεση το χθεσινό στραβοπάτημα εκείνου των τηλεπικοινωνιών, και μάλιστα με πολύ καλή διάχυση της αθρόας ρευστότητας, με τους πρωταγωνιστές συνεχώς να εναλλάσσονται.

Στην τεχνολογία, το 64% των 76 μετοχών γράφουν υψηλά μήνα, ενώ και από τις τηλεπικοινωνίες, 19 από τις 26 μετοχές βρίσκονται σε ανοδική τάση 20 ημερών. Ακόμα και στον εκτεθειμένο στον πληθωρισμό κλάδο καταναλωτικών, οι μισές βλέπουν υψηλά εβδομάδας, με την αδύναμη συμπεριφορά να έρχεται από τα χρηματοοικονομικά που μόλις το 1/3 των μετοχών συντηρείται σε αυτά τα επίπεδα.

Η μεγάλη εικόνα

Ωστόσο, δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι σε βάθος 6μήνου ή/και έτους, η συντριπτική πλειοψηφία των 496 μετοχών της μεγάλης κεφ/σης είναι σε αρνητικό έδαφος, κάποιες εξ αυτών να παραμένουν με ζημίες άνω του 40%, ιδίως οι τεχνολογικές, που μάλιστα το 85% αυτών βρίσκεται και κάτω από τον 200 ΚΜΟ (ενδεικτικά).

Και πέραν από την αδύναμη μεσοπρόθεσμη συμπεριφορά, το μακροοικονομικό πλαίσιο δεν βοηθάει καθόλου, με μια ύφεση να χτυπάει δυνατά την πόρτα των Αμερικανών, ενώ και η πιθανότητα εμφάνισης στασιμοπληθωρισμού είναι πλέον αρκετά μεγάλη, με απρόβλεπτες προεκτάσεις.

Στο ταμπλό

Χθες, οι αγοραστές, όχι μόνο δεν σταμάτησαν την επέλαση στο ψυχολογικής σημασίας όριο των 4.000 μονάδων, αλλά επιτάχυναν απρόσμενα το βήμα τους φθάνοντας μέχρι και τις παρυφές των 4.100 αργά τη νύχτα (ώρα Σικάγο) στα ΣΜΕ.

Αυτό, έχει οδηγήσει σε μια ανέλπιστη διάσπαση της αντίστασης των 4.040 μονάδων, που οριοθετούσε την πτωτικότητα, και μάλιστα η προαναφερθείσα υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα δίνει περισσότερη αξία στα ευρήματα.

Έτσι, με στήριξη τις 3.970 και κοντινή έξοδο κάτω από 3.910 σε κλείσιμο συνεδρίασης, ο Δείκτης έχει αέρα να κινηθεί προς την περιοχή των 4.320-4.340.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News