Πρόγραμμα προγραμματισμένων διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος στην πρωτεύουσα Αβάνα δρομολογούν οι αρχές της Κούβας από τον Αύγουστο, καθώς η ενεργειακή κρίση που πλήττει τη χώρα, όπως και όλο τον πλανήτη, έχει επιδεινωθεί.

Σημειωτέον πως προγραμματισμένες διακοπές εφαρμόζονταν ήδη σε έτερες περιοχές της Κούβας, τους τελευταίους μήνες, για την εξοικονόμηση ενέργειας, όμως δυστυχώς αυτό δεν είναι πλέον αρκετό, με αποτέλεσμα να μπει στο πρόγραμμα των περικοπών και η πρωτεύουσα, στην οποία κατοικεί το ένα πέμπτο των 11,2 εκατ. κατοίκων της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Σάντσεθ: Κόφτης στις… γραβάτες για την εξοικονόμηση ενέργειας 

Οι μέχρι τώρα διακοπές ρεύματος στην επαρχία διαρκούσαν τουλάχιστον τέσσερις ώρες, κυρίως το μεσημέρι, αν και θα γίνει προσπάθεια τα μπλακάουτ στην πρωτεύουσα να διαρκούν λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση και οι έξι μεγάλοι δήμοι της πόλης θα μπουν σε πρόγραμμα εναλλάξ διακοπών περίπου κάθε τρεις μέρες.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας οι αρχές προχώρησαν επίσης σε ακύρωση του φημισμένου καρναβαλιού της Κούβας, που φέτος είχε οριστεί να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα, ενώ έχουν δρομολογήσει και έτερα μέτρα περικοπών, όπως η αύξηση της τηλεργασίας, η εκτεταμένη υπαγωγή δημοσίων υπαλλήλων σε διακοπές ώστε να κλείσουν τελείως πολλά κρατικά κτίρια, αλλά και η υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Όμως, τα μπλάκαουτ αποτέλεσαν από νωρίς το πιο δυναμικό μέτρο, γεγονός που αντανακλά τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ενεργειακά και οικονομικά η χώρα, που έχει πιεστεί σημαντικά από τις νέες αμερικανικές κυρώσεις που εφαρμόστηκαν από το 2019, αλλά και την πανδημία που «έκοψε» τις τουριστικές ροές που ήταν η κυριότερη πηγή ξένου συναλλάγματος.

Οι αυξήσεις στα καύσιμα, στα τρόφιμα και στις μεταφορές δεν άφησαν την κουβανική οικονομία να ανακάμψει ούτε πέρυσι. Η πτώση των ρυθμών ανάπτυξης έφτασε το 10,9% το 2020, όμως η ανάκαμψη τους κινήθηκε μόλις στο 1,3% το 2021.

Η οικονομική δυσχέρεια προκάλεσε ένα νέο μαζικό κύμα μετανάστευσης κυρίως προς τις ΗΠΑ. Μόνο από τον Οκτώβριο πάνω από 150.000 Κουβανοί πέρασαν στις ΗΠΑ αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή