Με την ενεργειακή κρίση να βαθαίνει, κορυφαίος αξιωματούχος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom υποστήριξε σήμερα ότι η παράδοση της τουρμπίνας για τον αγωγό Nord Stream 1 από τον Καναδά στη Γερμανία (και όχι απευθείας στη Ρωσία) μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, δεν ήταν σύμφωνη με τη σύμβαση.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Βιτάλι Μάρκελοφ κατηγόρησε επίσης τη Siemens Energy, η οποία είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του εξοπλισμού για τον αγωγό Nord Stream 1, πως δεν κατάφερε να επισκευάσει παρά μόνο το 1/4 των βλαβών που εντοπίστηκαν.

«Έχουμε επανειλημμένα υποβάλει αίτηση στο ρωσικό γραφείο αντιπροσωπείας της Siemens για αυτό, στείλαμε 10 επιστολές. Η Siemens δεν διόρθωσε περισσότερο από το ένα τέταρτο των εντοπισμένων σφαλμάτων», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Ο ρωσικός εκβιασμός… πιάνει τόπο στη Γερμανία φέρνοντας σε αντιπαράθεση βιομηχανία και νοικοκυριά

Τα σχόλια αυτά καταδεικνύουν την διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας με αφορμή τη ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 – της κύριας σύνδεσης φυσικού αερίου με την Ευρώπη.

Η Siemens Energy αρνήθηκε να απαντήσει στα σχόλια του ΜάρκελοφΗ εταιρεία αναφέρθηκε σε προηγούμενη δήλωση που έγινε την Τετάρτη στην οποία είπε ότι δεν είχε πρόσβαση στις τουρμπίνες επί τόπου και δεν είχε λάβει αναφορές ζημιών από την Gazprom και έτσι έπρεπε να υποθέσει ότι οι τουρμπίνες λειτουργούσαν κανονικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητεί το επιχείρημα της Ρωσίας και της Gazprom ότι τα προβλήματα των στροβίλων ευθύνονται για την απότομη πτώση της προσφοράς μέσω του αγωγού που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Το έλλειμμα έχει αυξήσει τον κίνδυνο ελλείψεων και δελτίων φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα.

Αντικρούει τους ισχυρισμούς

Η Siemens Energy έχει αντικρούσει στο παρελθόν την κριτική της Gazprom για την υπηρεσία της, λέγοντας ότι εναπόκειται στη ρωσική εταιρεία να καταθέσει τελωνειακά έγγραφα για την επιστροφή του στροβίλου.

Με τις δύο πλευρές να επιβάλλουν οικονομικά περιοριστικά μέτρα εκατέρωθεν από τότε που η Ρωσία έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία για ενεργειακό εκβιασμό, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.

Προς επισκευή και άλλες τουρμπίνες

Yπενθυμίζεται πως ο Μάρκελοφ είχε αναφέρει πως και άλλες τουρμπίνες χρειάζονται επισκευή, αλλά η «Siemens δεν παρέχει εργασία για την επίλυση αυτών των προβλημάτων». Gazprom: Σταματά ακόμη μία τουρμπίνα του Nord Stream 1 για συντήρηση

«Οι γερμανικές αρχές παρείχαν στη Siemens Energy όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την εξαγωγή της τουρμπίνας στη Ρωσία. Αυτό που λείπει, ωστόσο, είναι τα τελωνειακά έγγραφα για εισαγωγή στη Ρωσία. Η Gazprom, ως πελάτης, πρέπει να παράσχει αυτά τα έγγραφα», τόνισε η Siemens Energy.

Η τουρμπίνα χρειάζεται για τον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια του Nord Stream 1, που διοχετεύει αέριο στη Γερμανία μέσω του μήκους 1.200 χιλιομέτρων αγωγού στον πυθμένα της Βαλτικής θάλασσας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης