Μπορεί η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να αύξησε την περασμένη εβδομάδα τις ετήσιες προβλέψεις της για τις τιμές καταναλωτή στο τέλος του έτους, ωστόσο ο διοικητής της υπεραμύνεται της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων σε πληθωριστικό περιβάλλον επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε εξωτερικούς παράγοντες και δηλώνοντας με νόημα ότι, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου «δεν γίνεται λόγος για ύφεση»

Η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας (CBRT) προβλέπει ότι ο πληθωρισμός – ο οποίος εκτινάχθηκε σχεδόν στο 79% τον Ιούνιο – θα φτάσει στο 60,4% μέχρι το τέλος του 2022, από 42,8% που είχε προβλέψει πριν από τρεις μήνες. Η τράπεζα αποδίδει την αναθεώρηση στο αυξανόμενο κόστος των εισαγωγών και τον αντίκτυπο της αδύναμης τουρκικής λίρας και είπε ότι βλέπει τον πληθωρισμό των καταναλωτών να πέφτει σταδιακά σε μονοψήφια επίπεδα σε δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης – Τουρκία: Συνεχίζει τον πόλεμο κατά του δολαρίου

Σχολιάζοντας ο κεντρικός τραπεζίτης Σαχάπ Καβτσιόγλου είπε ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 19,2% προς το τέλος του επόμενου έτους πριν φτάσει στο 8,8% το 2024. Η προηγούμενη εκτίμηση της τράπεζας για το 2023 ήταν 12,9%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Τουρκίας έχει σημειώσει άνοδο από το περασμένο φθινόπωρο καθώς η λίρα αποδυναμώθηκε, όταν η κεντρική τράπεζα άνοιξε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο κατά 500 μονάδες βάσης.

Διαβάστε ακόμα: Ερντογάν: Θα χτίσουμε τη μεγάλη Τουρκία

Θετικές προοπτικές;

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) παρέμεινε πάνω από την προβλεπόμενη τάση τον Ιούνιο, αλλά ο βασικός πληθωρισμός έδειξε πιο θετικές προοπτικές, είπε ο Καβτσιόγλου.

Η τριμηνιαία παρουσίαση της τράπεζας έδειξε ότι το εκτιμώμενο εύρος του ετήσιου πληθωρισμού έφθασε σχεδόν το 90% το φθινόπωρο πριν υποχωρήσει. Βλέπει τον πληθωρισμό των τροφίμων στο 71,3% μέχρι το τέλος του έτους, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 49%.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 14% για έβδομο συνεχόμενο μήνα την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι αναμένεται να ξεκινήσει η τάση αποπληθωρισμού.

«Με τις αποφάσεις που λαμβάνουμε στοχεύουμε σε μόνιμη μείωση του πληθωρισμού το συντομότερο δυνατό. Χρησιμοποιήσαμε και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά τα εργαλεία μας για ενίσχυση της λίρας», δήλωσε ο Καβτσιόγλου.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια αντί να τα αυξάνει.

Ο Ερντογάν είναι γνωστός για την αντίθεσή του στο υψηλότερο κόστος δανεισμού, το οποίο λέει ότι κάνει μόνο «τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους».

«Καμία συζήτηση για ύφεση»

Ο Καβτσιόγλου είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου «δεν γίνεται λόγος για ύφεση», υπογραμμίζοντας πώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μείωσε αυτή την εβδομάδα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Σε σύγκριση με τις περισσότερες οικονομίες που είχαν μειωμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη, το ΔΝΤ αύξησε την πρόβλεψή του για το 2022 για την Τουρκία στο 4%, από 2,7% πριν από τρεις μήνες. Βλέπει την οικονομία να αναπτύσσεται 3,5% το 2023, έναντι πρόβλεψης 3% που εκδόθηκε τον Απρίλιο.

Οι άδειες κατσαρόλες

Στον τρόπο που η οικονομία μπορεί να επηρεάσει τις τουρκικές εκλογές και να γίνει το τέλος της εποχής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται άρθρο των Financial Times με τίτλο «τα φρούτα γίνονται πολυτέλεια στην Τουρκία του Ερντογάν, καθώς ο πληθωρισμός απειλεί την επανεκλογή του».

Το δημοσίευμα ξεκινάει με ένα παλιό ρητό, που αποδίδεται σε κάποιον πρώην πρόεδρο και έχει γίνει δημοφιλές στην Τουρκία, καθώς ο τουρκικός λαός έρχεται αντιμέτωπος με τις αστρονομικές αυξήσεις τιμών τους τελευταίους μήνες: «δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μην μπορεί να πέσει από μια άδεια κατσαρόλα».

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Στο 78,6% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Νέο ρεκόρ 24 ετών

Ο Ερντογάν και ο πληθωρισμός

Για να συνεχίσει σημειώνοντας ότι θα περίμενε κανείς πως ο Ταγίπ Ερντογάν, ως διορατικός πολιτικός που προετοιμάζεται για διεκδικήσει την επανεκλογή του μέσα σε έναν χρόνο, θα άκουγε την προειδοποίηση ενός προκατόχου και θα αντιμετώπιζε τον πληθωρισμό που έχει αγγίξει επισήμως σχεδόν το 80%. Αντιθέτως, ο πρόεδρος συνεχίζει να επιδιώκει πολιτικές που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως ένα γιγαντιαίο οικονομικό πείραμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή