Ολοι ακούμε γύρω μας ανθρώπους που μετέτρεψαν τα ακίνητά τους σε Airbnb και κατάφεραν είτε να ξεχρεώσουν δάνεια είτε να βγάζουν ένα αξιόλογο ποσό κάθε μήνα. Θα πρέπει όμως πριν ξεκινήσει κάποιος αυτή τη δραστηριότητα να έχει κατά νου κάποιους σημαντικούς παράγοντες.

Σημαντική προϋπόθεση για να γίνει κάποιος οικοδεσπότης είναι να έχει χρόνο ώστε να ασχοληθεί με αυτή τη δραστηριότητα. Καθώς πολλές φορές θα χρειαστεί να πάτε στο σπίτι μεσάνυχτα για να ανοίξετε στους πελάτες ή να είστε στα τηλέφωνα ώστε να μπορείτε να τους καθοδηγήσετε και να απαντάτε σε τυχόν ερωτήσεις για προβλήματα που θα προκύψουν.

Διαβάστε επίσης: Πόσα καταλύματα υπάρχουν στις πλατφόρμες;

Θα πρέπει να κάνετε μία πολύ σωστή οικονομική πρόβλεψη ώστε να μη βγείτε στο τέλος ζημιωμένοι. Από το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου 2019 που ήταν 12.908 προσφερόμενα καταλύματα, τα διαθέσιμα μέχρι πριν από τρεις μήνες ήταν 7.120 και σήμερα λόγω καλοκαιριού είναι 9.136 στην περιοχή της Αττικής. Ενα 40% εγκατέλειψε την ιδέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης γιατί στο τέλος του έτους κατάλαβε ότι με τη μακροχρόνια μίσθωση και χωρίς καθόλου κόπο θα έβγαζε περίπου τα ίδια αν όχι περισσότερα χρήματα. Επίσης λειτουργεί ακόμα και στην Αθήνα το μοντέλο των νησιών, δηλαδή χειμώνα να νοικιάζονται μόνιμα για τρίμηνα ή εξάμηνα σε working nomads και το καλοκαίρι σε τουρίστες.

Να είστε έτοιμοι να επενδύσετε αρκετά χρήματα ώστε να στήσετε σωστά ένα κατάλυμα. Θα πρέπει όλες οι ηλεκτρικές συσκευές σας να είναι Α ενεργειακής κλάσης καθώς έχουν εκτοξευθεί οι τιμές ενέργειας και ο μόνος που θα πληρώσει τον λογαριασμό θα είστε εσείς. Μια πρακτική που εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες και μάλλον θα έρθει και εδώ από τον χειμώνα είναι να ενημερώνετε τους πελάτες σας για την ορθή χρήση των συσκευών και να υπάρχει όριο στις θερμοκρασίες για θέρμανση – ψύξη (η θέρμανση να μην ξεπερνάει τους 19 βαθμούς και η ψύξη τους 25).

Απαραίτητος εξοπλισμός ασφαλείας όπως πυροσβεστήρες, ανιχνευτές καπνού και ασφάλιση ακινήτου είναι πλέον βασικές ανάγκες που πρέπει να καλύψετε.

Πριν ανεβάσετε στις πλατφόρμες ένα ακίνητο να μείνετε μέσα κάποιες μέρες ώστε να εντοπίσετε και να διορθώσετε τυχόν λάθη και αστοχίες.

Η σεζόν κυλάει ήδη αρκετά δυναμικά για εμάς και θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει καθώς οι τελευταίας στιγμής κρατήσεις (ακόμα και από Ελληνες) είναι πλέον μια καθημερινότητα, οπότε σας συμβουλεύω με την αναχώρηση ενός επισκέπτη να το ετοιμάζετε την ίδια μέρα έτσι ώστε ακόμα και εάν δεν έχετε κράτηση να μπορείτε να υποδεχτείτε κόσμο που θα σας το ζητάει τελευταία στιγμή. Το καλοκαίρι είναι για όλους μας η περίοδος που θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο να καταφέρουμε να βγάλουμε τα σπασμένα του χειμώνα και να προετοιμαστούμε για έναν ακόμα δυσκολότερο, όπως όλοι μάς προειδοποιούν.

Η Θεοδώρα Δήμα είναι πρόεδρος Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού

Πηγή: Έντυπη έκδοση «Τα Νέα»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts