Πόσα είναι τελικά τα καταλύματα στις πλατφόρμες; Αυτό είναι ερώτημα που πλανάται διαρκώς στις συζητήσεις που αφορούν και τη βραχυχρόνια μίσθωση. Ο Σύνδεσμος  Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece) επιδιώκει να δώσει την απάντηση. Σύμφωνα λοιπόν, με τα στοιχεία της Transparent στρατηγικού συνεργάτη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece) το σύνολο των καταλυμάτων της χώρας που βρίσκονται στις πλατφόρμες είναι 187.695 καταλύματα. (Όχι δωμάτια, Καταλύματα).

Ο STAMA Greece διευκρινίζει ότι «όταν  λέμε καταλύματα αναφερόμαστε σε κάθε είδους κατάλυμα που έχει βρεί τη θέση του στις online πλατφόρμες κρατήσεων Airbnb, Booking.com, VRBO, & Trip Advisor. Οι τύποι των καταλυμάτων είναι οι εξής: Hotels, Apartments, Serviced Apartments, Villas, Rooms to let, Hostel και μερικά σκάφη».

Διαβάστε επίσης: Άλμα 34% στις διανυκτερεύσεις μέσω πλατφορμών

Με δεδομένο ότι η Αθήνα είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός της χώρας, δεν είναι τυχαίο ότι η διαμονή καταγράφεται και έξω από τα νοητά όρια της πόλης. Ο προορισμός διαθέτει πάλι  μια πρωτιά στο σύνολο των καταλυμάτων της χώρας, σύμφωνα με τον STAMA Greece. Να πούμε εδώ ότι η Αθήνα διαθέτει τις περισσότερες καταχωρήσεις της σε διαμερίσματα. Το σύνολο όμως των καταλυμάτων της Αθήνας του λεκανοπεδίου και του Πειραιά είναι 11.328 καταλύματα  βάσει των στοιχείων της Transparent. Αντίστοιχα το σύνολο των καταλυμάτων της Θεσσαλονίκης εξαιρουμένων των διπλοεγγραφών είναι  3.047 καταλύματα.

Όπως επισημαίνει η STΑΜΑ, τα δεδομένα (listings) δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τα ακίνητα δίχως ΑΜΑ. Είναι πάγια θέση του STAMA να κατεβούν από τις πλατφόρμες. Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο αριθμός των καταλυμάτων είναι δυναμικός και όχι γραμμικός. Την περίοδο του Covid π.χ πολλά ακίνητα είχαν αποσυρθεί. Κάποια έχουν μεταφερθεί στη μακροχρόνια μίσθωση, κάποια είχαν αποσυρθεί και ξανά αναρτούνται. Τα δεδομένα που ανακοινώνουμε αφορούν τα listings.

Ο STAMA σε συνεργασία με την Transparent και μέσα από τη στρατηγική τους συνεργασία θα συνεχίσουν την ανακοίνωση στοιχείων και δεδομένων για την ελληνική αγορά.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece) ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 από τις ηγέτιδες εταιρείες του χώρου και είναι το μοναδικό θεσμικό όργανο από την Ελλάδα, μέλος της European Holiday Home Association (EHHA) με έδρα τις Βρυξέλλες. Ο STAMA εκπροσωπεί 38 μέλη με 3038 καταλύματα με παρουσία σε 39 περιοχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός