Τη σκυτάλη από τις έτερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες παίρνει την ερχόμενη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα την ερχόμενη Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), η οποία κόντρα στην καλοκαιρινή ραστώνη αναμένεται να προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό που καλπάζει.

Πάντως, δεν θα είναι μια… απλή αύξηση. Η πλειονότητα των αναλυτών «ποντάρει» σε μια άνοδο των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, που θα σηματοδοτήσει και την μεγαλύτερη αύξηση από την BoE εδώ και αισίως 27 χρόνια!

Διαβάστε επίσης: Ανέβηκε στο 50% η πιθανότητα ύφεσης της βρετανικής οικονομίας

Η BoE ήταν η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που ξεκίνησαν την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής από το Δεκέμβριο του 2021. Συνολικά έχει αυξήσει τα επιτόκια πέντε φορές, αλλά πάντα με έναν μετριοπαθή ρυθμό της τάξεως των 25 μονάδων βάσης. Το βασικό επιτόκιο σήμερα βρίσκεται στο 1,25%.

Πλέον κρίνεται επιβεβλημένη μια πιο δυναμική κίνηση, καθώς ο πληθωρισμός δεν δείχνει καμία τάση αποκλιμάκωσης. Πραγματικά, ο δείκτης πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ αγγίζοντας τον Ιούλιο το 9,4% σε ετήσια βάση, ήτοι το υψηλότερο σημείο του εδώ και 40 χρόνια. Όλα δε, δείχνουν πως θα συνεχίσει να ανεβαίνει, φτάνοντας πάνω και από το 11%, μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του διοικητή, Άντριου Μπέιλι, ο οποίος σχολίασε πως το συμβούλιο είναι έτοιμο να δράσει «πολύ δυναμικά» προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις. Αν δεν το κάνει, περιοριζόμενο και πάλι σε μια μετριοπαθή αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, σημαίνει πως έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί για την επιβράδυνση της οικονομίας που φλερτάρει ευθέως με τα επίπεδα ύφεσης.

Η επιτάχυνση της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα αναπόφευκτα θα επηρεάσει και την προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη του διαδόχου του Μπόρις Τζόνσον, που πλέον έχει μπει στην τελική ευθεία. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ έχει μιλήσει για την ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού, ακόμη κι αν η αύξηση των επιτοκίων ασκήσει πιέσεις στο βρετανικό ΑΕΠ. Η αντίπαλος του, Λιζ Τρας, εμφανίζεται πιο μετριοπαθής στις οικονομικές της απόψεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή