Παράθυρο για μια νέα σημαντική αύξηση των βρετανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο επόμενο συμβούλιο της Τράπεζας της Αγγλίας, στις αρχές Αυγούστου, «άνοιξε» ο διοικητής της, Άντριου Μπέιλι, σε δηλώσεις του.

Η τοποθέτηση Μπέιλι ήρθε λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των νέων στοιχείων για τα επίπεδα του πληθωρισμού στη Βρετανία, τον Ιούνιο, που οι αναλυτές θεωρούν πως θα δείξουν περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη με νέο ρεκόρ 40 ετών λόγω του πολέμου και των συνεπειών του.

Διαβάστε επίσης: Ανέβηκε στο 50% η πιθανότητα ύφεσης στη Βρετανία 

Θυμίζουμε πως η BoE ήταν η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που άνοιξε το χορό της αύξησης των επιτοκίων. Μάλιστα στη συνεδρίαση του Ιουνίου προχώρησε ουσιαστικά στην πέμπτη διαδοχική αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 1,25%, ήτοι στο υψηλότερο σημείο εδώ και 13 χρόνια. Όμως, ο εντατικός πλην μετριοπαθής αυτός ρυθμός δεν φαίνεται να αποδίδει με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον στο τραπέζι μια δυναμική αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, όπως επιβεβαίωσε και ο Άντριου Μπέιλι.

Εξάλλου, όπως επεσήμανε, ο περιορισμός των πληθωριστικός πιέσεων παραμένει η πρώτη προτεραιότητα της Τράπεζας.

Οι αναλυτές προβλέπουν πως τα νέα στοιχεία για τα επίπεδα του πληθωρισμού που θα δημοσιευτούν την Τετάρτη θα δείξουν νέο άλμα του δείκτη τουλάχιστον στο 9,3% τον Ιούνιο, από το ήδη υψηλό 9,1% τον Μάιο, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο για τον πληθωρισμό από το 1982.

Η συνεχής διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων υποχρέωσαν την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τα επίπεδα του πληθωρισμού, θεωρώντας πλέον πιθανό ο δείκτης να «πιάσει» ή και να ξεπεράσει το 11% μέχρι τα τέλη της χρονιάς, λόγω βεβαίως του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης και του ντόμινο των ανατιμήσεων που έχει εκτινάξει το κόστος ζωής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή