Την ανησυχία των επενδυτών για την πιθανή παρέκκλιση της Ιταλίας από τους στόχους που έχει θέσει στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης φούντωσε και πάλι σήμερα η δήλωση αξιωματούχου του ακροδεξιού κόμματος των Αδελφών της Ιταλίας.

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Ραφαέλε Φίτο, συμπρόεδρος της υπερσυντηρητικής ευρωομάδας του ECR και στέλεχος της ιταλικής ακροδεξιάς, υποστήριξε πως «βλέπει» περιθώρια για τροποποιήσεις στο εθνικό σχέδιο επενδύσεων που έχει καταθέσει η Ιταλία για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Πρωθυπουργός νοσταλγός του φασισμού;

Η Ιταλία πρόκειται να λάβει ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της πίτας των κονδυλίων του Ταμείου, πάνω από 200 δισ. δολάρια σε φτηνά δάνεια και επιχορηγήσεις. Η κυβέρνηση Ντράγκι έχει ήδη διασφαλίσει περίπου 67 δισ. ευρώ από τα χρήματα αυτά, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό να έχει βάλει προσωπικά τη σφραγίδα του στο εθνικό σχέδιο που είχε υποβάλει η Ρώμη.

Χωρίς τον Ντράγκι… το χάος 

Το εθνικό σχέδιο περιλαμβάνει πολύ σημαντικούς στόχους στο μέτωπο κυρίως των μεταρρυθμίσεων, με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής να «τρέχει» ήδη. Μόνο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο, η Ιταλία πρέπει να «πιάσει» 55 στόχους, ώστε να λάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση άλλων 19 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Το πρόβλημα είναι πως αναλυτές και αγορά ανησυχούν πως με την απομάκρυνση του Μάριο Ντράγκι το σχέδιο, όχι μόνο θα βγει εκτός χρονοδιαγράμματος εφαρμογής, αλλά πιθανότατα η νέα κυβέρνηση θα θελήσει να προχωρήσει σε τροποποιήσεις που μπορεί να την φέρουν σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες καθυστερώντας την εκταμίευση των πόρων.

Σε αυτό ακριβώς αναφέρθηκε και σήμερα ο Ραφαέλε Φίτο, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έφερε αντιμέτωπους με διαφορετικούς στόχους και προτεραιότητες σε σχέση με αυτούς που υπήρχαν την εποχή που δημιουργήθηκε το σχέδιο (στις αρχές του 2021)» σχολίασε ο Ιταλός ευρωβουλευτής.

Περιθώρια για τροποποιήσεις; 

Υποστήριξε επίσης πως οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιτρέπουν στα κράτη μέλη να τροποποιήσουν τα εθνικά σχέδια, αν κάποιοι στόχοι δεν είναι πλέον εφικτοί. Κατά τον ίδιο το σχέδιο θα πρέπει να τροποποιηθεί για να λάβει υπόψη την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και του κόστους των πρώτων υλών, που έχουν περιπλέξει τα κατασκευαστικά και δημόσια έργα.

«Δεν θέλουμε να πετάξουμε το τωρινό σχέδιο, αλλά να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό και επαρκές για την διασφάλιση της διαρθρωτικής ανάπτυξης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Μάριο Ντράγκι έχει αποκλείσει την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης του εθνικού σχεδίου, αλλά σε λίγες εβδομάδες θα βρίσκεται εκτός πολιτικής σκηνής.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας έχει προβάδισμα για την πρωτιά. Ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο είναι ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού με την συμμετοχή των κομμάτων της Δεξιάς, τους Αδελφούς της Ιταλίας, την Λέγκα του Βορρά και την Φόρτσα Ιτάλια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή