Κανείς δεν μπορεί να βγει νικητής από έναν πυρηνικό πόλεμο, οπότε ένας τέτοιος πόλεμος δεν πρέπει να ξεκινήσει ποτέ. Αυτό ισχυρίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε επιστολή του προς τους συμμετέχοντες μιας διεθνούς διάσκεψης με θέμα τη συνθήκη για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT).

«Ξεκινούμε από το γεγονός πως δεν μπορούν να υπάρχουν νικητές από έναν πυρηνικό πόλεμο, ο οποίος δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσει. Στηρίζουμε όμως την ισότιμη και αδιαίρετη ασφάλεια για όλα τα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να κρούει κώδωνα για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων

Η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για την πιθανότητα μιας διένεξης με τη χρήση πυρηνικών όπλων έχει αυξηθεί κάθετα αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο κ. Πούτιν σε ομιλίες του έκτοτε έχει αναφερθεί στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας και το χρησιμοποίησε ανοιχτά ως απειλή προς την διεθνή κοινότητα, ώστε να μην ανακατευτεί στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας. Μάλιστα, είχε θέσει και τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας σε υψηλό συναγερμό.

Δεν είναι τυχαίο πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, σε ομιλία του τον Μάρτιο είχε παραδεχτεί πως «η προοπτική μιας πυρηνικής αναμέτρησης, που ήταν κάποτε αδιανόητη, τώρα έχει μπει στην φάση της πιθανότητας».

Πολιτικοί τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία έχουν αναφερθεί στο αυξημένο ρίσκο ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, σε δηλώσεις του τον Απρίλιο είχε υποστηρίξει πως δεδομένων των προβλημάτων που έχει συναντήσει η Ρωσία στο πολεμικό μέτωπο «κανείς από μας δεν μπορεί να πάρει ελαφρά την απειλή που τίθεται από μια πιθανή υπαγωγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλού βεληνεκούς».

Θυμίζουμε πως το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων στην περίπτωση που η χώρα δεχτεί υπαρξιακή απειλή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα