Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εισέλθει σε μια «ίσως-ύφεση». Η ετήσια πτώση κατά 0,9% του ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου δείχνει ότι υπάρχει επιβράδυνση.

Άλλα στοιχεία δείχνουν ανθεκτικότητα, η οποία πιθανώς κρατά μακριά επί του παρόντος την επίσημη ταμπέλα που μπαίνει σε μια παρατεταμένη, εκτεταμένη οικονομική πτώση. Εξετάζοντας σε βάθος, ωστόσο, οι γενναιόδωρες δαπάνες των κορυφαίων εισοδημάτων επισκιάζουν την πίεση που δέχονται οι Αμερικανοί με χαμηλότερο εισόδημα.

Η δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση της οικονομικής παραγωγής αντανακλά διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι καταναλωτές πλήττονται ή επιβιώνουν. Τα αποθέματα των εταιρειών σε απούλητα αγαθά και υλικά συρρικνώθηκαν από έτος σε έτος, αφαιρώντας 2 ποσοστιαίες μονάδες από την οικονομική παραγωγή. Όμως οι δαπάνες για υπηρεσίες όπως τα ταξίδια αυξήθηκαν κατά 4,1%. Οι εύποροι Αμερικανοί έχουν βοηθήσει να φτάσει αυτή η δραστηριότητα σχεδόν σε επίπεδα προ της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ: Πτώση 0,9% στο ΑΕΠ β’ τριμήνου

Οι πλούσιοι διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην οικονομία των ΗΠΑ, γεγονός που παραμορφώνει τη συνολική εικόνα. Το 10% των μεγαλύτερων εισοδημάτων, το οποίο σύμφωνα με το Census Bureau ευθυγραμμίζεται με ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 200.000 δολαρίων, αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ των καταναλωτικών δαπανών .

Το κατώτερο 20%, που βγάζει λιγότερα από 30.000 δολάρια ετησίως, αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% αυτών των δαπανών, και το μεγαλύτερο μέρος αυτών πηγαίνει σε βασικές ανάγκες όπως στέγαση και φαγητό.

Για αυτόν τον λόγο, αυτό που λένε οι μεμονωμένες εταιρείες βοηθά στη δημιουργία μιας πιο διαφοροποιημένης εικόνας. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Walmart προειδοποίησε ότι οι πελάτες ξοδεύουν λιγότερα σε πιο διακριτικά μη διατροφικά είδη.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια οικονομία: Ολοταχώς προς ύφεση οι μεγάλες οικονομίες

Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας AT&T είπε ότι οι καταναλωτές πληρώνουν τους λογαριασμούς αργότερα. Ωστόσο, η ανταγωνίστρια Verizon Communications διαπίστωσε ότι οι πελάτες με υψηλότερή πιστωτική βαθμολογία αποδεικνύονται πληρώνουν ακόμα πιο έγκαιρα από ό,τι λίγο πριν την πανδημία.

Οι εταιρείες που εξυπηρετούν τους πιο εύπορους έχουν ως επί το πλείστον ανοσία στις πληθωριστικές πιέσεις. Η Mercedes-Benz δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει καθυστερημένες παραγγελίες, με αποτέλεσμα να αυξήσει τις προοπτικές πωλήσεων και εσόδων της για το έτος. Η LVMH, η οποία περιλαμβάνει τις Louis Vuitton και Tiffany, είπε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε όλα τα τμήματά της το πρώτο εξάμηνο του 2022, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των εσόδων κατά 24% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα γενικά δεδομένα που αποτελούν το ΑΕΠ δεν λαμβάνουν υπόψη αυτές τις διαφορές. Ένα μικρό πορτοφόλι Louis Vuitton κοστίζει 3.300 δολάρια.

Αυτό είναι περίπου το ίδιο με 10 μήνες ψώνια τροφίμων για έναν ενήλικα με «μέτριες» συνήθειες δαπανών , σύμφωνα με τους αριθμούς του Υπουργείου Γεωργίας. Είναι στο κάτω μέρος της πυραμίδας που τα θεμέλια της οικονομίας των ΗΠΑ φαίνονται πιο αδύναμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners