Την ανακάλυψη ενός εξαιρετικά σπάνιου ροζ διαμαντιού που θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο πετράδι του είδους που έχει βρεθεί τα τελευταία 300 χρόνια ανακοίνωσε η αυστραλιανή εταιρεία Lucapa Diamond Company. To πετράδι ανακαλύφθηκε σε ορυχείο που διαχειρίζεται η εταιρεία στην Ανγκόλα.

Το νέο διαμάντι πήρε την ονομασία Lulo Rose, από το φωτεινό ροζ χρώμα του και την ονομασία του ορυχείου στο οποίο ανακαλύφθηκε στα βορειοανατολικά της Ανγκόλας.
Το βάρος του αγγίζει τα 170 καράτια, που το τοποθετεί λίγο κάτω από το Daria-i-Noor, το 182 καρατίων μεγαλύτερο ροζ διαμάντι στο κόσμο, το οποίο βρίσκεται στην εθνική συλλογή κοσμημάτων του Ιράν.

Διαβάστε επίσης: Τα “ματωμένα διαμάντια” της Ρωσίας και ο σκοτεινός τους ρόλος στον πόλεμο 

Το «ιστορικό» εύρημα του διαμαντιού, κατηγορίας IIa, μιας από τις πιο σπάνιες και αγνές μορφές φυσικών λίθων, χαιρέτισε η κυβέρνηση της Αγκόλα, η οποία έχει συμμετοχή στο ορυχείο, υπενθυμίζοντας και το ρόλο της χώρας στον κλάδο των πολύτιμων λίθων.

Πραγματικά, μόνο από το συγκεκριμένο ορυχείο η αυστραλιανή εταιρεία έχει ανακαλύψει, από το 2015, 27 μέγα διαμάντια βάρους άνω των 100 καρατίων έκαστο. Ανάμεσα τους και το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί μέχρι τώρα στη χώρα, το λεγόμενο «4th February Stone», 404 καρατίων, που πουλήθηκε το 2016 έναντι 16 εκατ. δολαρίων.

Πολύτιμα τα ροζ διαμάντια 

Αναλόγως και το Lulo Rose αναμένεται να πάρει το δρόμο του προς την διεθνή αγορά, με την τιμή πώλησης του να εκτιμάται να φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, όπως σχολίασαν αναλυτές. Τα ροζ διαμάντια είναι εξαιρετικά σπάνια και δημοφιλή λόγω της ομορφιάς τους.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως το διαμάντι θα πρέπει να περάσει από επεξεργασία και να κοπεί για να μπορεί να εκτιμηθεί η αξία του και να πουληθεί. Η διαδικασία μπορεί να μειώσει το βάρος του έως και κατά 50%.

Το 1999 σε ορυχείο της Νοτίου Αφρικής βρέθηκε ένα ροζ διαμάντι 132 καρατίων που αργότερα έλαβε την ονομασία «The Pink Star». Μετά την προσεκτική επεξεργασία και κοπή του από ειδικούς, το διαμάντι κατέληξε στα 59 καράτια και πουλήθηκε έναντι 83 εκατ. δολαρίων, που είναι η υψηλότερη τιμή που έχει «πιάσει» μέχρι και σήμερα πολύτιμος λίθος σε δημοπρασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι