Νέα κύμα ανατιμήσεων παρατηρείται στην αγορά ακατέργαστων διαμαντιών, καθώς οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε έναν από τους δύο κολοσσούς του κλάδου, πλήττουν την ήδη επιβαρυμένη αλυσίδα εφοδιασμού.

Στο παρελθόν, όταν παρατηρούνται ελλείψεις, ο κλάδος μπορούσε να στραφεί στο μεγαθήριο De Beers για να βρει επιπλέον πετράδια, αλλά όχι αυτή τη φορά.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η τιμή ενός μικρού ακατέργαστου διαμαντιού, του τύπου που θα κατέληγε σε ένα δαχτυλίδι, έχει εκτιναχθεί περίπου 20% από τις αρχές Μαρτίου. Ο λόγος: Οι κόπτες διαμαντιών, οι στιλβωτές και οι έμποροι δυσκολεύονται να βρουν πέτρες μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στη ρωσική αντίπαλο της De Beers, Alrosa PJSC, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής.

Στις αποθήκες της De Beers

Για το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης ιστορίας των διαμαντιών, αυτό είναι το είδος της κατάστασης, κατά την οποία η De Beers θα μπορούσε να έχει εκμεταλλευτεί τα τεράστια αποθέματά της.

Λίγο περισσότερο από 20 χρόνια πριν, τα χρηματοκιβώτιά της στο Λονδίνο είχαν αποθέματα διαμαντιών αξίας ίσως έως και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτές οι μέρες έχουν πια περάσει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomerg, η εταιρεία διαθέτει πλέον μόνο ενεργά αποθέματα. Και υπάρχει μικρή πιθανότητα αύξησης της προμήθειας υλικών πριν από το 2024, όταν θα ολοκληρωθεί η επέκταση στο κορυφαίο ορυχείο της Νότιας Αφρικής.

Πιο φτηνά

Η De Beers παράγει επίσης σχετικά λίγα από τα είδη διαμαντιών στα οποία ειδικεύεται η Alrosa: στους μικρούς και φθηνούς πολύτιμους λίθους που περιβάλλουν μια μεγαλύτερη πέτρα στο κέντρο ή χρησιμοποιούνται σε κοσμήματα χαμηλότερης ποιότητας που πωλούνται σε μέρη όπως η Walmart ή η Costco.

Για πολλούς στον κλάδο, αυτό σημαίνει αυξανόμενες ελλείψεις εκτός εάν η Alrosa και οι εμπορικοί αγοραστές της βρουν δουλειά.

Η Alrosa ακύρωσε την τελευταία της πώληση τον Απρίλιο και είναι απίθανο να πουλήσει ξανά μεγάλες ποσότητες αυτόν τον μήνα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Είναι αβέβαιο πότε η εταιρεία θα μπορέσει να πουλήσει ξανά κανονικά, υπογράμμισαν, ακόμη και όταν η εταιρεία, οι τράπεζες και οι αγοραστές αναζητούν λύσεις.

Διχασμός στην αγορά

Οι συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν διχάσει το παγκόσμιο εμπόριο. Καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία και οι εταιρείες αποχωρούν από τη χώρα, πολλοί στη βιομηχανία διαμαντιών της Ινδίας εξακολουθούν να θέλουν να συνεχίσουν να αγοράζουν.

Και ενώ τα μεγάλα ονόματα των αμερικανικών κοσμημάτων Tiffany & Co. και Signet Jewelers έχουν πει ότι θα σταματήσουν να αγοράζουν νέα διαμάντια που εξορύσσονται στη Ρωσία, οι λιανοπωλητές σε μέρη όπως η Κίνα, η Ινδία και η Μέση Ανατολή δεν ακολούθησαν το παράδειγμά τους.

Η De Beers, η οποία πουλά σε περίπου 60 επιλεγμένους πελάτες, προσπαθεί ήδη να βελτιώσει τα πρότυπά της. Εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τόσο τους έντυπους όσο και τους φυσικούς ελέγχους που ήδη πραγματοποιεί στους πελάτες της για να βεβαιωθεί ότι η προσφορά παραμένει διαχωρισμένη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή