Με τον Λίβανο να βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση ήδη πριν την έναρξη της πανδημίας και την μεγάλη τραγωδία του 2020, το εθνικό νόμισμα να έχει καταρρεύσει κατά πάνω από 90% και πλέον το 80% των κατοίκων να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, μια νεαρή επιχειρηματίας είχε μια ιδέα που κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον ακόμη και των διεθνών media: δημιούργησε ένα μικρό… εναλλακτικό ανθοπωλείο, όπου τα μπουκέτα δεν φτιάχνονται από λουλούδια, αλλά από χαρτονομίσματα, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία σε όποιον επιθυμεί να στείλει, αντί δώρου, ένα υπέροχα στολισμένο μπουκέτο αμερικανικών δολαρίων.

Εξάλλου με την φτώχεια που μαστίζει την χώρα και την εκτίναξη των τιμών των λουλουδιών, τα δολάρια και πιο χρήσιμα είναι και πιο όμορφα μπορούν να στολιστούν, μέσα από περίτεχνες δημιουργίες που δεν χρειάζονται και καθόλου συντήρηση.

Διαβάστε επίσης: Νέο ατύχημα στο λιμάνι της Βηρυττού ανακινεί μνήμες από την τραγωδία του 2020

Πιο εύκολο από το να δώσεις χρήματα

«Σκέφτηκα πως τα λουλούδια δεν έχουν νόημα πια εξαιτίας των υψηλών τιμών, οπότε ήθελα να κάνω κάτι ανάλογο με τα λουλούδια. Φυσικά δεν υπάρχει υποκατάστατο στα λουλούδια, όμως ίσως είναι καλύτερο από το να προσφέρεις ένα μπουκέτο με λουλούδια, που μπορεί να κοστίζει σήμερα 2 ή 1,5 εκατ. λιβανέζικες λίρες, να προφέρεις χρήματα που μπορεί να βοηθήσουν ένα άτομο στα γενέθλια του ή με κάποια άλλη αφορμή» σχολίασε στο Reuters η Ταμάρα Χαρίρι. Άλλωστε, με τον τρόπο αυτό προσφέρεις χρήματα, χωρίς ο άλλος να αισθάνεται ότι τον βοηθάς δίδοντας του χρήματα, που θα μπορούσε να τον κάνει να αισθανθεί άσχημα.

Η επιχείρηση της 30χρονης ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμισι μήνα και ήδη παρουσιάζει σημαντική επιτυχία. «Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό για τον Λίβανο, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, να αρχίσουμε να ανταλλάσσουμε δώρα, χρήματα που μπορεί να βοηθήσουν πραγματικά τους ανθρώπους. Όταν παίρνεις χρήματα, κάποιες φορές αισθάνεσαι άσχημα, πληγώνεσαι, δεν σου αρέσει. Όμως, όταν τα παίρνεις με μια τόσο όμορφη παρουσίαση, ο περισσότερος κόσμος του αρέσει πολύ».

Σε δολάρια ή λίρες Λιβάνου

Πάντως, η διαδικασία της κατασκευής ενός τέτοιου μπουκέτου δεν είναι εύκολη. Η ίδια και οι βοηθοί της χρειάζονται περίπου μισή ώρα για ένα μικρό μπουκέτο, τουλάχιστον μία ώρα για τα μεγαλύτερα και αρκετό χρόνο για πιο περίτεχνες δημιουργίες.

Συνήθως τα μπουκέτα γίνονται σε αμερικανικά δολάρια, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν και τοπικές λίρες. Στην πρώτη περίπτωση η διαδικασία είναι λίγο πιο χρονοβόρα. Ο πελάτης πρέπει να στείλει ο ίδιος τα αμερικανικά δολάρια που θα χρησιμοποιηθούν, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να υπάρξουν προβλήματα ή κατηγορίες για χρήση πλαστών χαρτονομισμάτων. Επίσης λόγω της μεγαλύτερης αξίας τους, η δουλειά που γίνεται είναι πιο προσεκτική.

Προφανώς ο πελάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει όποια αξία χαρτονομίσματος επιθυμεί, αν και συνήθως διαλέγουν χαρτονομίσματα του ενός δολαρίου.

Η αξία του μπουκέτου καθορίζεται από την πολυπλοκότητα της σύνθεσης. Η ίδια η Χαρίρι υποστηρίζει πως το κέρδος της είναι μικρό, μεταξύ των 4 και των 10 δολαρίων ανά μπουκέτο.

Στη χώρα που έχει γονατίσει από την οικονομική ανέχεια και την φτώχεια ένα παραδοσιακό μπουκέτο λουλούδια κοστίζει από 1,5 έως 2 εκατ. λίρες, ήτοι 50 έως 60 αμερικανικά δολάρια. Ωστόσο, ο κλάδος είναι από αυτούς που έχει «εξαφανιστεί» σχεδόν λόγω της κρίσης.

Υπολογίζεται πως πάνω από το 30% των λουλουδιών που καλλιεργούνταν για εμπορική χρήση καταστράφηκαν το 2020, λόγω της ασθενικής ζήτησης. Τα περισσότερα ανθοπωλεία έκλεισαν και οι καλλιέργειες μειώθηκαν έκτοτε περαιτέρω.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus