Project Syndicate

Oταν μιλάμε για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, συνήθως σκεφτόμαστε εμπορικά προγράμματα προστασίας από ιούς, από επιθέσεις ransomware σε μεγάλες εταιρείες ή διαρροές πολιτικώς σκανδαλωδών email. Ωστόσο, ελάχιστα λέγονται για τη δημόσια ασφάλεια στην ψηφιακή σφαίρα, και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα όταν εξαρτόμαστε ολοένα και περισσότερο από τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και το Διαδίκτυο για την εκτέλεση των συνηθισμένων καθημερινών μας δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, η ταχεία ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών έχει οδηγήσει σε υβριδικό έγκλημα. Πολλές παράνομες δραστηριότητες αφορούν πλέον τον φυσικό και τον εικονικό κόσμο, γεγονός που έχει εισαγάγει νέους συμβιβασμούς και απαιτεί επανεξέταση των μακροχρόνιων στρατηγικών επιβολής του νόμου.

Παράνομες ουσίες

Δείτε τις παράνομες ουσίες. Πολλοί άνθρωποι τώρα επιδιώκουν να τα αποκτήσουν μέσω Διαδικτύου, επειδή η αγορά μέσω Διαδικτύου θεωρείται γενικά πιο ασφαλής από τη συνάντηση με έναν ξένο σε ένα σκοτεινό δρομάκι. Αλλά τα διαδικτυακά κανάλια τείνουν να φέρνουν τους ανθρώπους σε άμεση επαφή με τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της διανομής παράνομων ουσιών. Οταν οι άνθρωποι παραδίδουν χρήματα σε αυτές τις ομάδες, βοηθούν άθελά τους στη χρηματοδότηση των παγκόσμιων δικτύων που χρηματοδοτούν επίσης την τρομοκρατία και το εμπόριο όπλων, ανθρώπων και ανθρώπινων οργάνων.

Διαβάστε ακόμα: Οι 10 λόγοι που πέφτουμε θύματα απάτης στο διαδίκτυο

Υβριδικό έγκλημα

Λόγω του υβριδικού χαρακτήρα των μορφών εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, η αποτελεσματική εφαρμογή νέων στρατηγικών επιβολής του νόμου θα απαιτήσει διεθνή συντονισμό. Τα Ηνωμένα Έθνη σχημάτισαν μια ad hoc επιτροπή για τη σύνταξη μιας «Ολοκληρωμένης Διεθνούς Σύμβασης για την καταπολέμηση της χρήσης τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών για εγκληματικούς σκοπούς». Αλλά για να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η σύμβαση θα πρέπει να συνδυάσει βελτιωμένες διαδικασίες επιβολής του νόμου με το είδος του ανθρωπιστικού οράματος που υπάρχει.

Διαβάστε ακόμα: Άνοδος 27% στις συνολικές απειλές κυβερνοασφάλειας

Ασφάλεια, υγεία και ευημερίας

Όσο τα κράτη επιμένουν να ποινικοποιούν τις ψυχαγωγικές ουσίες, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να τις αναζητούν στη μαύρη αγορά και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα συνεχίσουν να δίνουν μια δύσκολη μάχη. Όμως, με τις σωστές στρατηγικές που εφαρμόζονται, οι ΤΠΕ έχουν τεράστια ικανότητα τόσο να μειώσουν τις βλάβες στους χρήστες ναρκωτικών όσο και να εξουσιοδοτήσουν τις αρχές επιβολής του νόμου να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της εγκληματικής συμπεριφοράς. Καθώς ο κόσμος κινείται όλο και περισσότερο στο Διαδίκτυο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κυβερνοασφάλεια είναι κάτι περισσότερο από την πρόληψη των hacks και της απάτης. Αφορά επίσης τη βελτίωση της ασφάλειας, της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων πίσω από τις οθόνες.

O Martin Ignacio Diaz Velasquez είναι πρεσβευτής της One Young World και συνιδρυτής και CEO του Knowmad Institut

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts