Η Check Point Research (CPR) δημοσίευσε νέα δεδομένα σχετικά με τις τάσεις επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, οι υψηλές γεωπολιτικές εντάσεις, η αύξηση της απομακρυσμένης εργασίας και της εκπαίδευσης και η προθυμία των οργανισμών να πληρώσουν έχουν οδηγήσει σε αύξηση 59% σε ετήσια βάση στις επιθέσεις ransomware.

Οι τρεις κορυφαίοι κλάδοι που αποτελούν περισσότερο στόχο επιθέσεων με ransomware είναι οι κυβέρνηση/στρατός, εκπαίδευση/έρευνα, υγειονομική περίθαλψη.

Μάλιστα, το β’ τρίμηνο του 2022 σημειώθηκε κορύφωση όλων των εποχών, όπου οι παγκόσμιες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αυξήθηκαν κατά 32%, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό έφτασε στο ανώτατο όριο των 1,2 χιλιάδων επιθέσεων.

Ransomware ανά περιοχή

Οι περιοχές που δέχονται τις περισσότερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι:

  • Αφρική: ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των επηρεαζόμενων οργανισμών είναι 1 στους 21 – αύξηση 21% ετησίως (1 στους 25 οργανισμούς το δεύτερο τρίμηνο του 2021)
  • Ευρώπη: ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των επηρεαζόμενων οργανισμών είναι 1 στους 66 – μείωση 1% σε ετήσια βάση (1 στους 65 οργανισμούς το δεύτερο τρίμηνο του 2021)
  • Βόρεια Αμερική: ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των επηρεαζόμενων οργανισμών είναι 1 στους 108 – μια μικρή αύξηση 1% σε ετήσια βάση (1 στους 109 οργανισμούς το δεύτερο τρίμηνο του 2021)
  • Αυστραλία – Νέα Ζηλανδία: ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των επηρεαζόμενων οργανισμών είναι 1 στους 113 – αύξηση 18% σε ετήσια βάση (1 στους 133 οργανισμούς το δεύτερο τρίμηνο του 2021)

Η Λατινική Αμερική έχει δει τη μεγαλύτερη αύξηση στις επιθέσεις, εντοπίζοντας 1 στους 23 οργανισμούς που επηρεάζονται εβδομαδιαία, αύξηση 43% ετησίως, σε σύγκριση με 1 στους 33 το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ακολουθούμενη από την Ασία που έχει σημειώσει αύξηση 33% ετησίως, φτάνοντας το 1 από 17 οργανισμούς που επηρεάζονται εβδομαδιαία.

Διαβάστε ακόμα: Πέντε χρόνια από την εμφάνιση του WannaCry – To ransomware σήμερα

Ransomware ανά κλάδο

Το λιανεμπόριο και ο τομέας της χονδρικής σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο στις επιθέσεις ransomware, με την ανησυχητική αύξηση του 182%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ακολουθούμενος από τον τομέα των Διανομέων που σημείωσε αύξηση 143%. Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός/στρατιωτικός τομέας, αναφέρει αύξηση 135%, φτάνοντας σε αναλογία 1 στους 24 οργανισμούς που επηρεάζονται από ransomware σε εβδομαδιαία βάση.

Διαβάστε ακόμα: Τα μισά περιστατικά κυβερνοασφάλειας το 2021 συνδέονταν με ransomware

Κυβερνοεπιθέσεις ανά κλάδο

Ο τομέας της Εκπαίδευσης/Έρευνας έχει γίνει ο κλάδος που δέχεται τις περισσότερες επιθέσεις παγκοσμίως, απορροφώντας κατά μέσο όρο περισσότερες από 2,3 χιλιάδες επιθέσεις ανά οργανισμό κάθε εβδομάδα, ποσοστό που σημειώνει αύξηση 53% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης σημείωσε αύξηση 60% στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, φτάνοντας τις 1342 επιθέσεις ανά οργανισμό κάθε εβδομάδα.

Κυβερνοεπιθέσεις ανά περιοχή

Η Αφρική ήταν η περιοχή που δέχτηκε τις περισσότερες επιθέσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2022, με 1,76 χιλιάδες εβδομαδιαίες επιθέσεις κατά μέσο όρο, ανά οργανισμό, ονομαστική αύξηση 3%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι εναντίον της ηπείρου. Μετά την Αφρική, η Ασία και η Λατινική Αμερική παρουσίασαν εκπληκτικούς αριθμούς 1,68 χιλ. και 1,60 χιλ. κατά μέσο όρο αντίστοιχα, σημειώνοντας αντίστοιχα αύξηση 25% και 29%, από έτος σε έτος.

Συμβουλές πρόληψης Ransomware επιθέσεων

  1. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας. Βεβαιωθείτε ότι δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας τακτικά — συνεχώς, εάν είναι δυνατόν, και σε ολόκληρο τον οργανισμό
  2. Να είστε προνοητικοί. Αξίζει να συντάξετε μια στρατηγική απόκρισης. Με άλλα λόγια, τι πρόκειται να κάνετε εάν ο οργανισμός σας γίνει στόχος επίθεσης ransomware;
  3. Χρησιμοποιήστε τη σάρωση και το φιλτράρισμα περιεχομένου. Μια κοινή μέθοδος για εισβολείς ransomware είναι να εξαπατήσουν τους υπαλλήλους είτε να δώσουν τα διαπιστευτήρια σύνδεσής τους μέσω συνδέσμου ηλεκτρονικού ψαρέματος είτε να κατεβάσουν ένα αρχείο που περιέχει κακόβουλο λογισμικό. Μπορείτε να προστατευθείτε και από τις δύο αυτές πιθανές απειλές εφαρμόζοντας περισσότερη σάρωση και φιλτράρισμα περιεχομένου.
  4. Διατηρήστε τα συστήματά σας ενημερωμένα. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τα συστήματά σας ενημερωμένα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα λογισμικού.
  5. Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας. Οι επιθέσεις ransomware είναι συχνά το αποτέλεσμα κακής εκπαίδευσης των εργαζομένων ή/και κακών συνηθειών αυτών. Βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοί σας είναι εξοικειωμένοι με τις τυπικές βέλτιστες πρακτικές στον κόσμο της κυβερνοασφάλειας, όπως η επιλογή ισχυρών κωδικών πρόσβασης, η μη κοινοποίηση των κωδικών πρόσβασής τους σε άλλους και η αποφυγή συνδέσμων και περιεχομένου που φαίνονται ύποπτα ή άγνωστα.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί