Ως προκλητική κίνηση από την αμερικανική πλευρά που δεν θα πρέπει να μείνει αναπάντητη φαίνεται να εκλαμβάνει το Πεκίνο την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι και της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου στην Ταϊβάν. Εξάλλου, είναι σαφές πως ειδικά για τον Σι Ζινπίνγκ είναι προσωπικά ζήτημα κύρους να θελήσει να αποδείξει πως ελέγχει την κατάσταση.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πιθανότατα ένα νέο πολεμικό μέτωπο, όπως αυτό που μαίνεται στην Ουκρανία. Όμως, οι στρατιωτικές ασκήσεις που ανακοίνωσε το Πεκίνο μέχρι και το Σάββατο, σε συνδυασμό με τις κινήσεις που ήδη γίνονταν τα τελευταία 24ωρα από αέρος (με συνεχείς υπερπτήσεις) και θάλασσας δίνουν μια πρώτη εικόνα της πρόθεσης των Κινέζων να μην αφήσουν σε καμία περίπτωση το θέμα Πελόζι να… περάσει χωρίς φασαρία.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Κίνα: Από «40 κύματα» έχουν περάσει οι σχέσεις λόγω Ταϊβάν

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, το αεροσκάφος της αμερικανικής αντιπροσωπείας δεν πέταξε απευθείας από την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας (όπου είχε βρεθεί η κυρία Πελόζι) στην Ταϊπέι, αλλά ουσιαστικά έκανε  μια μεγάλη παράκαμψη, πάνω από την Βόρνεο και τις Φιλιππίνες. Ο λόγος ήταν πως εκφράστηκε ανησυχία για την ασφάλεια της πτήσης δεδομένων των δυνάμεων που έχει αναπτύξει η Κίνα στην περιοχή της Θάλασσας της Νοτίου Κίνας, με την τοποθέτηση πυραυλικών συστημάτων σε τεχνητά νησιά που έχει κατασκευάσει.

Όποιος παίζει με τη φωτιά… 

Μιλώντας τηλεφωνικά με τον Τζο Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Σι είχε προειδοποιήσει τον Αμερικανό πρόεδρο λέγοντας του χαρακτηριστικά πως «όποιος παίζει με την φωτιά, καίγεται». Την δε, επισήμανση του πως το Πεκίνο θα προστατέψει με κάθε τρόπο την εθνική κυριαρχία και εδαφική της ακεραιότητα επανέλαβε και σήμερα πιο αναλυτικά το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Υπάρχει μόνο μία Κίνα» ξεκαθαρίζει σε μακροσκελέστατη δήλωση του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, απαριθμώντας το γιατί η επίσκεψη αποτελεί παραβίαση των όσων έχουν διατυπωθεί στους διαδοχικούς γύρους του διαλόγου ΗΠΑ-Κίνας, το πώς η περιοχή είναι αναπόσπαστο τμήμα του κινεζικού εδάφους και παραβιάζεται η εθνική και εδαφική κυριαρχία της χώρας, το πόσο ευαίσθητο θέμα είναι για το Πεκίνο και το πώς υπονομεύεται η ειρήνη και σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και της ευρύτερης περιοχής.

«Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι δύο μεγάλες χώρες. Ο σωστός τρόπος για αυτές να αντιμετωπίσουν η μία την άλλη είναι μόνο μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη, την μη αντιπαράθεση και συνεργασία τους. Το ερώτημα της Ταϊβάν είναι αποκλειστικά εσωτερικό θέμα της Κίνας και καμία άλλη χώρα δεν έχει δικαίωμα να δράσει σαν δικαστής του ζητήματος» επισημαίνει η… χειμαρρώδης κινεζική δήλωση.

Ο ίδιος δε, ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι εμφανίστηκε ακόμη πιο επιθετικός κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως δημιουργούν αναταραχή και πως το ταξίδι Πελόζι «δείχνει το πρόσωπο των ΗΠΑ ως αυτό του… νταή της παγκόσμιας κοινότητας», με την Ουάσιγκτον «να αποτελεί τον μεγαλύτερο καταστροφέα της ειρήνης».

Κυβερνοαπειλές 

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως στην κινεζική απάντηση πρέπει να προστεθεί και η αντεπίθεση της μέσα από τον κυβερνοχώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν την προσγείωση του αεροσκάφους της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ταϊπέι, το προεδρικό γραφείο της τοπικής κυβέρνησης δέχτηκε ένα εικοσάλεπτο μπαράζ διαδοχικών κυβερνοεπιθέσεων, όπως και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και το υπουργείο Εξωτερικών. Το σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και τις επόμενες ημέρες, αν όχι και να διευρυνθεί προς αμερικανικούς στόχους!

Την ίδια ώρα, η τιμωρία της Ταϊβάν θα έχει και κοινωνικο-οικονομικό χαρακτήρα. Σε πρώτη φάση το Πεκίνο σταμάτησε προσωρινά(;) τις εισαγωγές εκατοντάδων τροφίμων προς την περιοχή, ενώ δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως επεξεργάζεται και την λήψη επιπλέον μέτρων, ώστε η Ταϊπέι να… συνετιστεί!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων