Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν σήμερα οι ασιατικές αγορές, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας δείχνουν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, παρά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Ο Shanghai Composite έκλεισε τελικά οριακά χαμηλότερα και ο Shenzhen Component έχασε 0,48%, αν και ενδοσυνεδριακά σημείωναν απώλειες έως και 3%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,57%.

Η Taiex της Ταϊβάν ανέκαμψε έκλεισε κατά 0,2% υψηλότερα στις 14.777,02 μονάδες. Ο Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε άνοδο 0,75% και ο Kosdaq ενισχύθηκε κατά 1,34%.

Ο Ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,53% στις 27.741,9 μονάδες και ο δείκτης Topix ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 1.930,77 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ωστόσο, υποχώρησε κατά 0,32% στις 6.975,9 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: H δύσκολη οικονομική κατάσταση της Κίνας αυξάνει τους κινδύνους της επίσκεψης Πελόζι

Η επίσκεψη Πελόζι

Η Πελόζι έφτασε στην Ταϊβάν το βράδυ της Τρίτης εν μέσω προειδοποιήσεων από το Πεκίνο. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying έγραψε στο Twitter ότι η επίσκεψη της Πελόζι ήταν μια «μείζονα πολιτική πρόκληση», ενώ εκπρόσωπος της Διοίκησης του Ανατολικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού είπε ότι θα διεξάγει «μια σειρά κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων γύρω από το νησί της Ταϊβάν από το βράδυ της 2ας Αυγούστου. ”

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι ο στρατός θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 4 έως τις 7 Αυγούστου σε περιοχές γύρω από την Ταϊβάν.

«Ωστόσο, αυτές οι ασκήσεις είναι πιο ήπια σήματα παρά προετοιμασίες για πόλεμο. Η κρίση δεν είναι ακόμη βασικό σενάριο και η πιθανότητα σύγκρουσης παραμένει πολύ χαμηλή», έγραψαν οι αναλυτές της Eurasia Group.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Κίνας Caixin Services τον Ιούλιο έφτασε στις 55,5 μονάδες, από 54,5 μονάδες τον Ιούνιο. Είναι επίσης το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eikon.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές