Οι οικονομικοί περιορισμοί της Κίνας αυξάνουν τον κίνδυνο μιας αναμέτρησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, προσγειώθηκε στην Ταϊβάν την Τρίτη, παρά τις προειδοποιήσεις του Πεκίνου να μην επισκεφθεί το νησί που έχει ορκιστεί να επανενώσει με τη βία, αν χρειαστεί. Η οικονομική αστάθεια και οι ζωτικής σημασίας αλυσίδες καθιστούν δύσκολο για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να ανταποδώσει εναντίον των αμερικανικών και ταϊβανέζικων εταιρειών.Παραδόξως, αυτό μπορεί να κάνει μια στρατιωτική αντιπαράθεση πιο πιθανή.
H Πελόζι έχει ιστορικό να ορθώνει ανάστημα απέναντι στην Κίνα – το 1991 ξετύλιξε ένα πανό στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου για να υποστηρίξει τους διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας. Τώρα έγινε η δεύτερη πρόεδρος που επισκέπτεται την Ταϊβάν, μετά τον Νιουτ Γκίνγκριτς το 1997, όταν οι σχέσεις ήταν πιο θερμές και η Κίνα πιο αδύναμη. Αν και ο Αμερικανός προέδρος Τζο Μπάιντεν, κράτησε αποστάσεις από την επίσκεψη, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν για στρατιωτική απάντηση.
Διαβάστε επίσης: Νάνσι Πελόζι: Τέσσερα συμπεράσματα από την παρουσία της στην Ταϊβάν
Για τις αμερικανικές και ταϊβανέζικες επιχειρήσεις, το ερώτημα είναι αν το Πεκίνο προβεί σε αντίποινα εναντίον τους. Η Ταϊβάν είναι ευάλωτη. Οι εξαγωγές της προς την ηπειρωτική χώρα και το Χονγκ Κονγκ ξεπέρασαν πέρυσι τα 188 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 40% του συνόλου. Για τη γεωργία, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο. Αξιωματούχοι της ηπειρωτικής χώρας απαγόρευσαν τις εισαγωγές περίπου 100 ταϊβανέζικων προϊόντων διατροφής τη Δευτέρα το βράδυ, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο, το Πεκίνο δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να εισάγει προϊόντα υψηλότερης αξίας, όπως οι ημιαγωγοί στους οποίους ειδικεύεται η Ταϊβάν. Η διακοπή των προμηθειών τσιπ στους κινέζους κατασκευαστές θα αποτυπωθεί στις εξαγωγές- οι γίγαντες της Ταϊβάν, όπως η TSMC και η Foxconn, είναι επίσης τεράστιοι εργοδότες στην ηπειρωτική χώρα. Το ίδιο ισχύει και για πολλές αμερικανικές εταιρείες.
Η Κίνα έχει επίσης λόγους να μην το παρακάνει με τον στραγγαλισμό των επενδύσεων. Η τιμωρία αμερικανικών και ταϊβανέζικων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Λαϊκή Δημοκρατία θα επικύρωνε όσους υποστηρίζουν ότι οι ξένοι πρέπει να εγκαταλείψουν την αγορά, όπως έκανε η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis τον Ιούλιο.
Διαβάστε επίσης: Κίνα: Δυναμική η απάντηση του Πεκίνου στην επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν – Τα μέτρα που ετοιμάζει
Με σχεδόν όλους τους οικονομικούς δείκτες να κατευθύνονται προς τα κάτω, εκτός από τις εξαγωγές, ο Σι βρίσκεται υπό πίεση καθώς ετοιμάζεται να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στο αξίωμα. Η φυγή κεφαλαίων ή η διακοπή του εμπορίου δεν θα βοηθούσαν τη θέση του. Ωστόσο, ο Σι μπορεί επίσης να αισθάνεται υποχρεωμένος να κατευνάσει τους εξοργισμένους εθνικιστές στο εσωτερικό. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες μιας στρατιωτικής επίδειξης δύναμης και μιας τυχαίας σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικά εξοπλισμένων κρατών σε μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου. Η επιχειρηματική ειρήνη δεν υποκαθιστά την πραγματική.
REUTERS BREAKINGVIEWS
Latest News
Η εκπληκτική επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωζώνης - Το παράδειγμα της Ελλάδας
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πέφτει στα γαλλικά επίπεδα, η «περιφέρεια» του μπλοκ δείχνει την αξία της σταθερής μεταρρύθμισης
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου