Οι ψηφοφόροι του Κάνσας,  αποφάσισαν να διατηρήσουν το δικαίωμα στην άμβλωση στο σύνταγμα της πολιτείας τους ψηφίζοντας «όχι» σε μια προτεινόμενη συνταγματική τροποποίηση.

Όπως υπογραμμίζουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης,  ήταν η πρώτη λαϊκή ψηφοφορία για τις αμβλώσεις από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε τον νόμο που κατοχύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση, και έχει ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι το Κάνσας είναι μια μεσοδυτική παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία.

Η ψηφοφορία έρχεται μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της πολιτείας του 2019 που διαπίστωσε ότι το πολιτειακό σύνταγμα προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση. Ένα «ναι» επί της τροπολογίας θα είχε αφαιρέσει το δικαίωμα στην άμβλωση από το σύνταγμα της πολιτείας, ενώ ένα «όχι» το διατηρεί.

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ: Η Βουλή ενέκρινε δύο νομοσχέδια που νομιμοποιούν τις αμβλώσεις

Η προτεινόμενη τροπολογία ανέφερε: «Επειδή οι κάτοικοι του Κάνσας εκτιμούν τόσο τις γυναίκες όσο και τα παιδιά, το Σύνταγμα της πολιτείας του Κάνσας δεν απαιτεί κρατική χρηματοδότηση για τις αμβλώσεις και δεν δημιουργεί ή διασφαλίζει το δικαίωμα στην άμβλωση».

Διαβάστε επίσης: Ο πόλεμος των αμβλώσεων ταράζει το Tinder 

Καταφύγιο

Η άμβλωση είναι επί του παρόντος νόμιμη έως και τις 22 εβδομάδες στο Κάνσας, καθιστώντας την πολιτεία ως καταφύγιο για τις γυναίκες που αναζητούν να υποβληθούν στη διαδικασία αυτή, σε σχέση με άλλες κοντινές πολιτείες που έχουν αναιρέσει τα δικαιώματα αμβλώσεων.

«Οι αξίες του Κάνσας ανέκαθεν αποτελούσαν παράδειγμα της ελευθερίας και απόψε, το Κάνσας συνέχισε αυτή την κληρονομιά», δήλωσε η Έμιλι Γουέιλς, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, του Planned Parenthood Great Plains Votes. «Αυτή η ιστορική νίκη ήταν το αποτέλεσμα μιας πληθώρας υποστήριξης από τη βάση και ενός ευρέος συνασπισμού λογικών, σκεπτόμενων κατοίκων  σε όλη την πολιτεία που έθεσαν την υγειονομική περίθαλψη πάνω από την πολιτική».

Η Planned Parenthood σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «η νίκη είναι αποτέλεσμα μιας μακράς εκστρατείας για να παρακινηθούν οι ψηφοφόροι να προστατεύσουν τη σωματική αυτονομία στην κάλπη».

«Το Κάνσας είναι μια από τις μόνες πολιτείες στην περιοχή που διασφαλίζει την πρόσβαση στη νόμιμη άμβλωση και μετά τη σημερινή ψηφοφορία θα παραμείνει ένα κρίσιμο σημείο πρόσβασης», ανέφερε στην ανακοίνωση.

Οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέψει τον νόμο Roe vs Wade είναι γενικά μη δημοφιλής. Μια δημοσκόπηση του CNN που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουλίου έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών αποδοκιμάζουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με ακόμη και το 55% των αυτοπροσδιοριζόμενων μετριοπαθών ή φιλελεύθερων Ρεπουμπλικανών να δηλώνουν ότι αποδοκιμάζουν την απόφαση. Αλλά τα αποτελέσματα της Τρίτης, η πρώτη εκλογική δοκιμασία για τα δικαιώματα των αμβλώσεων μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έθεσαν πιο επιτακτικά το θέμα επί τάπητος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα