Η πρόταση για νέο split της μετοχής της θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της γενικής συνέλευσης των μετοχών της Tesla που πραγματοποιείται σήμερα (απόψε, ώρα Ελλάδος) στο Τέξας. Θα είναι δε, το δεύτερο split της μετοχής της κορυφαίας αυτοκινητοβιομηχανίας στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, τα τελευταία δύο χρόνια.

Η εταιρεία του Ίλον Μασκ ανακοίνωσε την πρόθεση της να προχωρήσει σε αύξηση του αριθμού των μετοχών της, τον περασμένο Μάρτιο. Δύο χρόνια πριν είχε ήδη προχωρήσει σε split σε αναλογία 5 προς 1 και τώρα η νέα πρόταση κάνει λόγο για split σε αναλογία 3 προς 1.

Διαβάστε επίσης: Twitter: Στη συγκέντρωση νομικών στοιχείων προχωρά η πλατφόρμα, όπως και ο Ίλον Μασκ, ενόψει του δικαστηρίου

Το νέο split

Στόχος είναι η μεγιστοποίηση της αξίας για τους μετόχους και δη, τους μικροεπενδυτές που έχουν ποντάρει στην περαιτέρω ισχυροποίηση της εταιρείας σε μια εποχή που όλες οι εταιρείες του κλάδου στρέφονται με μεγάλες επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση.

Σημειωτέον πως η μετοχή της Tesla που έκανε το ντεμπούτο της στην Wall Street το 2010 με τιμή στα 17 δολάρια έφτασε τα 1.200 δολάρια στα τέλη της περσινής χρονιάς, μετά και το split του 2020, ανεβάζοντας την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας πάνω από το μυθικό όριο του 1 τρισ. δολαρίων.

Δυσκολίες 

Έκτοτε βέβαια τα πράγματα για την εταιρεία δυσκόλεψαν. Η μετοχή της δέχτηκε έντονες πιέσεις το διάστημα που ο Ίλον Μασκ διαπραγματευόταν την εξαγορά του Twitter, με τους μετόχους της αυτοκινητοβιομηχανίας να ανησυχούν για τις προτεραιότητες του Μασκ και την πορεία των μετοχών του, που θα χρησιμοποιούσε ως εγγύηση για τα δάνεια που θα έπαιρνε για να χρηματοδοτήσει το deal. Δεν είναι τυχαίο ότι με το που κατέρρευσε το deal, η μετοχή έχει ανακάμψει, αν και η δίκη που θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο μπορεί να ξαναζωντανέψει με δικαστική απόφαση τη συμφωνία.

Παράλληλα τα νέα lockdown στην Κίνα προκάλεσαν προβλήματα στην παραγωγή και την δραστηριοποίηση της εταιρείας στην τεράστια κινεζική αγορά, ενώ η επιβράδυνση που θα φέρει στην αμερικανική, αλλά και παγκόσμια οικονομία, ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση έχουν προκαλέσει έντονες πιέσεις στον ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο.

Σήμερα η μετοχή της Tesla κινείται στα 924 δολάρια.

Πάντως, παρά τους τριγμούς στον τεχνολογικό κλάδο και άλλες εταιρείες, όπως η Alphabet, η Amazon και η Apple, έχουν ανακοινώσει ή δρομολογούν split των μετοχών τους.

Άλλα σημαντικά θέματα της ατζέντας της γενικής συνέλευσης θα είναι οι προτάσεις για τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, το δικαίωμα των εργαζομένων στη δημιουργία συνδικάτων και ζητήματα πολιτικής σε θέματα όπως ο ρατσισμός και η σεξουαλική κακοποίηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή