Η Νάνσι Πελόζι ολοκλήρωσε την ούτως ή άλλως σύντομη επίσκεψή της στην Ταϊβάν. Άλλωστε, ήταν εξαρχής προφανές ότι αυτό που την ενδιέφερε ήταν ακριβώς να μπορέσει να προσγειωθεί στην Ταϊπέι και να στείλει το μήνυμα ότι δεν είχαν αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες και οι αντιρρήσεις του Πεκίνου.

Η αντίδραση του Πεκίνου ήταν ιδιαίτερα έντονη, με τον Σι Τζινπίγνκ να επιστρέφει σε ρητορική εποχής Μάο και να μιλάει για «απολίτιστη εκστρατεία των ιμπεριαλιστών».

Σε αυτό μπορεί να συνετέλεσε και το γεγονός ότι τις μέρες πριν από την επίσκεψη της Πελόζι φάνηκε ότι ύστερα από την ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών επαφής που διαθέτουν ΗΠΑ και Κίνα, από δημόσιες δηλώσεις μέχρι παρασκηνιακές επικοινωνίες, ότι μπορεί και να μην πραγματοποιείτο τελικά η επίσκεψη. Το γεγονός ότι έγινε η επίσκεψη για την κινεζική ηγεσία αποτελεί ένα πλήγμα, γιατί τους κάνει να φαίνονται αδύναμοι στο να κατοχυρώνουν τους δικούς τους όρους απέναντι στους αμερικανούς. Και αυτό εξηγεί και τους υψηλούς τόνους και τη σπουδή να υπάρξει απάντηση.

Η ανάγκη της Κίνας να απαντήσει

Η Κίνα σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να στραφεί απευθείας κατά των ΗΠΑ, παρότι εμφανώς θεωρεί ότι η κίνηση Πελόζι εντάσσεται σε μια προσπάθεια των ΗΠΑ να της ασκήσουν πίεση, να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δημιουργήσουν μια εστία έντασης που θα αποτελέσει εμπόδια στη συνολικότερη στρατηγική της ηγεσίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Αυτό, άλλωστε, υπογράμμισε και ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι που δήλωσε ότι «η πρόκληση προβλημάτων στο ζήτημα της Ταϊβάν σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει στην ανάπτυξη της Κίνας και να υπονομεύσει την ειρηνική άνοδο της Κίνας θα είναι απολύτως μάταιη».

Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι μπορούν να ασκήσουν πολύ μεγάλη πίεση πάνω στην ίδια την Ταϊβάν. Άλλωστε, η κινεζική ηγεσία εκτιμά ότι ένας από τους σκοπούς της επίσκεψης της Πελόζι ήταν να ενισχυθούν εκείνα τα πολιτικά κόμματα μέσα στην Ταϊβάν που είναι αντίθετα στην προοπτικής της επανένωσης.

Για την Κίνα η επανένωση με την Ταϊβάν, που για τη Λαϊκή Δημοκρατία, παραμένει επισήμως τμήμα της εθνικής εδαφικής επικράτειας, είναι ένας στρατηγικός στόχος και τμήμα του συνολικού αφηγήματος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ως δύναμης που υπηρετεί τα συμφέροντα του κινεζικού έθνους.

Αυτό εξηγεί την επιμονή όχι μόνο στη ρητορική επίκληση του στόχου της επανένωσης αλλά και στην στρατιωτική προετοιμασία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα, ο Λαϊκής Απελευθερωτικός Στρατός δεν έχει κρύψει ότι εδώ και καιρό ένα μέρος της προετοιμασίας και του εξοπλισμού του αποσκοπεί ακριβώς στο να βρεθεί στη θέση να καταλάβει γρήγορα και με το μικρότερο κόστος την Ταϊβάν.

Τα γυμνάσια και οι ασκήσεις που ανακοινώθηκαν σε αντίποινα ουσιαστικά για την επίσκεψη Πελόζι ακριβώς σε αυτό αποσκοπούν. Να δείξουν την πρόοδο που έχει κάνει η Κίνα ως προς τη δυνατότητά της να πραγματοποιήσει μια τέτοια και τόσο μεγάλη επιχείρηση, αντιμετωπίζοντας τόσο την άμυνα των ίδιων των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν, με τον σε μεγάλο βαθμό αμερικανικό εξοπλισμό τους όσο και το ενδεχόμενο να προστρέξουν σε βοήθεια και οι ΗΠΑ.

Η οικονομική πίεση στην Ταϊβάν

Όμως, η Κίνα δεν ασκεί μόνο στρατιωτική και ευρύτερα πολιτική πίεση στην Ταϊβάν.

Ταυτόχρονα, μπορεί να της ασκήσει και σημαντική οικονομική πίεση. Αυτό έχει να κάνει και με τον όγκο των διμερών οικονομικών σχέσεων. Το 2020 το 22,9% των εισαγωγών της Ταϊβάν ήταν από την Κίνα, ενώ την Κίνα στρεφόταν και το 36,4% των εξαγωγών της Ταϊβάν. Συγκριτικά τα αντίστοιχα ποσοστά για τις ΗΠΑ ήταν 11,56% και 12,65%.

Αυτό δίνει στην Κίνα την δυνατότητα να ασκήσει μεγάλη οικονομική πίεση στην Ταϊβάν. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ενόψει της επίσκεψης Πελόζι ανεστάλη η εισαγωγή περισσότερων από 2000 προϊόντων από την Ταϊβάν και περιλαμβάνουν ψάρια, θαλασσινά, έλαια, εσπεριδοειδή, μπισκότα και κέικ. Αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε εταιρείες που στηρίζονται στις συναλλαγές με την Κίνα. Παράλληλα, φαίνεται ότι θα υπάρξουν και άλλες οικονομικές κυρώσεις.

Την ίδια στιγμή η Κίνα ανέστειλε τις εξαγωγές φυσικής άμμου στην Ταϊβάν. Η χώρα κάνει μεγάλες εισαγωγές άμμου και σκύρων, γιατί έχει περιορίσει για λόγους περιβαλλοντικούς την εξόρυξη από τα δικά της ποτάμια και ο κύριος όγκος αυτών των υλικών γίνεται από την Κίνα

Την ίδια στιγμή η ίδια η μορφή που έχουν οι ασκήσεις που διεξάγει η Κίνα και ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, παραπέμπει σε ένα είδος ναυτικού και εναέριου αποκλεισμού της Ταϊβάν, καθώς οι αναγγελίες που έχουν κάνει οι κινεζικές αρχές δεσμεύουν πολύ μεγάλο μέρος του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Ταϊβάν, δημιουργώντας πραγματικά προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες και στις θαλάσσιες μεταφορές.

Αυτό μπορεί να έχει σημαντικό οικονομικό κόστος για την Ταϊβάν, η οικονομία της οποίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές την ώρα που είναι εξαρτημένη από τις ενεργειακές εισαγωγές και είναι ένα μήνυμα για το πώς μπορεί να το Πεκίνο να δοκιμάσει να την υποχρεώσει να επιστρέψει στη συζήτηση για την επανένωση.

Μάλιστα, ένας αποκλεισμός της Ταϊβάν δεν θα είχε επίπτωση στην ίδια αλλά και στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα σε ιδιαίτερα κρίσιμες εφοδιαστικές αλυσίδες, ιδίως για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».