Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία προέτρεψαν την Παρασκευή το Ιράν «να μην έχει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις» στις συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και το Ιράν συναντήθηκαν στην αυστριακή πρωτεύουσα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, όταν οι διαπραγματεύσεις — που ξεκίνησαν το 2021 για την επανένταξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία — σταμάτησαν.

«Οι σημερινές συνομιλίες στη Βιέννη δεν σηματοδοτούν έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Αυτές είναι τεχνικές συζητήσεις», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι τρεις χώρες — γνωστές ως ομάδα E3.

«Το κείμενο είναι στο τραπέζι. Δεν θα υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Το Ιράν πρέπει τώρα να αποφασίσει να συνάψει τη συμφωνία όσο αυτό είναι ακόμα δυνατό. Προτρέπουμε το Ιράν να μην κάνει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις εκτός του πεδίου εφαρμογής του JCPOA, ή του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης», ανέφερε η δήλωση.

Η Βρετανία, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ιράν, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν το JCPOA τον Ιούλιο του 2015.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ

Ωστόσο, μετά τη μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018 υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την εκ νέου επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων, η Τεχεράνη υπαναχώρησε στις υποχρεώσεις της να περιορίσει τις ατομικές της δραστηριότητες, όπως ο εμπλουτισμός ουρανίου.

Ο επόπτης πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, διαπίστωσε ότι το Ιράν στη συνέχεια υπερέβη το συμφωνημένο ποσοστό εμπλουτισμού του 3,67%, αυξάνοντάς το στο 20% στις αρχές του 2021.

Στη συνέχεια, πέρασε ένα άνευ προηγουμένου κατώφλι του 60%, πλησιάζοντας το 90% που απαιτείται για την κατασκευή μιας βόμβας.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι προειδοποίησε την Τρίτη ότι το πρόγραμμα του Ιράν «προχωρά πολύ, πολύ γρήγορα» και «αυξάνεται σε φιλοδοξία και ικανότητα».

Ωστόσο, η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι τα ζητήματα «είναι πολιτικού χαρακτήρα και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για κατάχρηση κατά του Ιράν στο μέλλον».

«Τώρα, οι ώρες στη Βιέννη είναι καθοριστικές και η ιρανική πλευρά πρέπει να λάβει διαβεβαιώσεις το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ένας Ιρανός διπλωμάτης στο ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή