Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την επόμενη εβδομάδα το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, εν μέσω αντιδράσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και των τιμών του πετρελαίου που καλπάζουν, ενισχύοντας τον πληθωριστικό εφιάλτη.

Ο Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την απόφασή του να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία λέγοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι στην ατζέντα του κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρίγκιπα διάδοχο, τον οποίο προηγουμένως έχει χαρακτηρίσει «ως παρία».

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί επισήμως από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ και την ηγετική του ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Διαβάστε επίσης – Μπάιντεν: «Ανοίγει την πόρτα» για επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία

Στρατηγικός εταίρος

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην Washington Post, με τίτλο «Γιατί πηγαίνω στη Σαουδική Αραβία»ο Μπάιντεν αναφέρει ότι στόχος του είναι να αναπροσανατολίσει και όχι να διαρρήξει τις σχέσεις με μια χώρα που είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ για 80 χρόνια.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί που διαφωνούν με την απόφασή μου να ταξιδέψω στη Σαουδική Αραβία. Οι απόψεις μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ξεκάθαρες και μακροχρόνιες και οι θεμελιώδεις ελευθερίες είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη όταν ταξιδεύω στο εξωτερικό», έγραψε ο Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης – Μπάιντεν: Δεν θα ζητήσω από τους Σαουδάραβες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου

Σημειώνεται ότι στην τρέχουσα συγκυρία ο Μπάιντεν χρειάζεται τη βοήθεια της πλούσιας σε πετρέλαιο Σαουδικής Αραβίας, σε μια εποχή που οι τιμές της βενζίνης έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και καθώς ενθαρρύνει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη μετά την παράταση της εκεχειρίας από τους Σαουδάραβες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν επίσης να περιορίσουν την επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή και την παγκόσμια επιρροή της Κίνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Σαουδική Αραβία βοήθησε πρόσφατα στην αποκατάσταση της ενότητας μεταξύ των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, είχε υποστηρίξει πλήρως την εκεχειρία στην Υεμένη και εργαζόταν για να σταθεροποιήσει τις αγορές πετρελαίου με άλλους παραγωγούς του ΟΠΕΚ.

Μάλιστα τόνισε ότι θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που θα πετάξει από το Ισραήλ στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, κίνηση που όπως είπε αποτελεί ένα μικρό σύμβολο των «εκκολαπτόμενων σχέσεων και βημάτων προς την εξομάλυνση» μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου.

«Θα είμαι ο πρώτος πρόεδρος που θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή από την 11η Σεπτεμβρίου χωρίς τα αμερικανικά στρατεύματα να συμμετέχουν σε μια αποστολή μάχης εκεί. Είναι ο στόχος μου να το διατηρήσω έτσι» είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

Πολύμηνη διπλωματική δραστηριότητα

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Καρίν Ζαν-Πιερ είχε δηλώσει ότι «η επίσκεψη αυτή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελεί το αποκορύφωμα πολύμηνης διπλωματικής δραστηριότητας», αντί να τροφοδοτείται από βραχυπρόθεσμα κίνητρα εσωτερικής πολιτικής.

Η περιοδεία θα ξεκινήσει με συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ. Ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Ισραήλ πριν από 50 χρόνια, όταν ήταν νεαρός γερουσιαστής.

Θα συζητήσουν το θέμα της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ, ειδικότερα το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome, με το δεδομένο της αύξησης της έντασης που έχει προκαλέσει η αποτυχία αναβίωσης της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ιστορική πτήση από το Ισραήλ

Στην τελευταία φάση της μίνι περιοδείας του, η πτήση του Μπάιντεν θα γραφτεί στην ιστορία: η απευθείας πτήση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας θα είναι η πρώτη πτήση αμερικανού προέδρου προς μία αραβική χώρα που δεν έχει αναγνωρίσει το εβραϊκό κράτος που θα εκκινήσει από το ισραηλινό έδαφος. Ο προκάτοχός του είχε κάνει την αντίστροφη πτήση το 2017.

Οι στόχοι στο Ριάντ

Οι προσδοκίες της επίσκεψης στο Ριαντ είναι υψηλές, αφού ο Τζο Μπάιντεν θα επιδιώξει από την Σαουδική Αραβία την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, για να σταματήσει το ανοδικό σπιράλ των τιμών των καυσίμων και του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, εν όψει και των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου που αποτελούν απειλή για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Οποια και αν είναι η έκβαση της επίσκεψης, η συνάντησή του με τον πρίγκιπα διάδοχο και ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας θα σημάνει στροφή της αμερικανικής διπλωματίας.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020, ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι η δολοφονία και ο διαμελισμός του Τζαμάλ Κασόγκι -του επικριτικού προς το καθεστώς του Ριάντ σαουδάραβα δημοσιογράφου που είχε καταφύγει στις ΗΠΑ-  το 2018, στους χώρους του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη είχε καταστήσει την Σαουδική Αραβία κράτος παρία.

Σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνών των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο επονομαζόμενος  MBS, είναι ο εντολέας της άγριας δολοφονίας του Κασόγκι από απόσπασμα ειδικά σταλμένο στην Τουρκία από το Ριάντ.

«Αναμένουμε ότι ο πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο» κατά την επίσκεψή του στο βασίλειο, δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος. «Η αμερικανική πολιτική απαιτούσε αναπροσαρμογή των σχέσεων» μετά την δολοφονία του Κασόγκι «αλλά όχι ρήξη».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ εδώ και οκτώ δεκαετίες και ότι περί τις 80.000 Αμερικανών κατοικούν εκεί.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «η ενεργειακή ασφάλεια» θα είναι κεντρικό θέμα της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην Σαουδική Αραβία, αλλά αμερικανικές πηγές επεσήμαναν ότι ολόκληρη η περιοδεία του περιλαμβάνει ευρύτερους διπλωματικούς στόχους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή