Η Ρωσία απαγόρευσε σε επενδυτές από τις λεγόμενες μη φιλικές χώρες να πωλούν μετοχές σε ορισμένες στρατηγικές επιχειρήσεις και τράπεζες μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή.

Η απαγόρευση, η οποία ισχύει άμεσα, αφορά μεταξύ άλλων και στην ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhakin-1 στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας. Η διαχειρίστριά του, ExxonMobil, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι βρισκόταν στη διαδικασία μεταβίβασης του μεριδίου του 30%.

Διαβάστε επίσης – Gazprom: Κατηγορεί τις κυρώσεις για τις περιορισμένες ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Το διάταγμα απαγορεύει επίσης σε επενδυτές από μη φιλικές χώρες να πουλήσουν τα μερίδιά τους σε συμφωνίες κατανομής της παραγωγής, οι οποίες, εκτός από το Sakhalin-1, περιλαμβάνουν το έργο Sakhalin-2 LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και το κοίτασμα πετρελαίου Kharyaga, καθώς και σε ρωσικές τράπεζες. Ο κατάλογος των τραπεζών πρόκειται να προετοιμαστεί από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα, και εν συνεχεία θα λάβει την έγκριση του Πούτιν.

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Κρατικοποιεί το project «Σαχαλίνη 2», πετάει έξω τους ξένους μετόχους

Οι ιταλικές UniCredit και Intesa, ο αμερικανικός όμιλος Citi και η αυστριακή Raiffeisen συνεχίζουν να αναζητούν επιλογές για έξοδο από τη Ρωσία, ενώ άλλοι όπως η Societe Generale και η HSBC βρήκαν διέξοδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή