Το πράσινο φως για μια ακόμη μικρή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου έδωσαν τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+, κατά τη σημερινή συνεδρίαση τους, σε μια προφανή προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να δείξει πως ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Δύσης και δη, των Αμερικανών.

Πάντως, πολλοί αναλυτές έσπευσαν να σχολιάσουν πως το χαμηλό νούμερο αποτελεί μάλλον προσβολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ταξίδεψε τον περασμένο μήνα στη Σαουδική Αραβία ακριβώς για να πείσει το Ριάντ να ανοίξει παραπάνω τις στρόφιγγες, κυρίως για να υποχωρήσουν οι πετρελαϊκές τιμές σε ένα διάστημα παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Διαβάστε επίσης: Θα μπορέσει η Ευρώπη να εφαρμόσει το πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας; 

Μόλις 100.000 βαρέλια 

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του (μεταξύ τους και η Ρωσία) συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή κατά επιπλέον 100.000 βαρέλια την ημέρα, ήτοι το 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης, από το Σεπτέμβριο επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα.

Σε συμβολικούς όρους, η αύξηση είναι θεμιτή, όμως πρακτικά είναι ασήμαντη και δεν πρόκειται να έχει την παραμικρή επιρροή στην αγορά και τα επίπεδα των τιμών. Αρκεί να αναφέρουμε πως, ως ποσότητα, μεταφράζεται στα επίπεδα πετρελαίου που ζητούνται παγκοσμίως μέσα σε, όλα κι όλα, 86 δευτερόλεπτα!

«Είναι τόσο μικρή που είναι ασήμαντη. Σαν πολιτική κίνηση θα την χαρακτήριζα προσβλητική» σχολίασε ο Ράαντ Αλκαντίρι της Eurasia Group.

Από την άλλη πλευρά είναι προφανές πως υπάρχει και το πρόβλημα των εσωτερικών ισορροπιών στο καρτέλ. Πολλές χώρες δεν έχουν πρακτικά τα περιθώρια να αυξήσουν την παραγωγή τους, ενώ ειδικά η Ρωσία δεν έχει καμία διάθεση να διευκολύνει τη Δύση.

Οι τιμές 

Δεν είναι τυχαίο ότι στις αγορές των commodities, η τιμή του μαύρου χρυσού ανεβαίνει, αλλά τα κέρδη του κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα αυτή την ώρα, το Brent ανεβαίνει κατά 1,31% στα 101,86 δολάρια, ενώ το αμερικανικό WTI κερδίζει 1,60% στα 95,94 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια