Το Πεκίνο είχε προαναγγείλει σκληρή απάντηση στην περίπτωση που η Νάνσι Πελόζι επισκεπτόταν την Ταϊβάν. Τώρα δε που αυτό συνέβη, μας δίνει μια γεύση του τι εννοούσε ακριβώς.

Οι άνευ προηγουμένου στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά που διεξάγονται γύρω από το νησί είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Αναμφίβολα πολύ σημαντική, καθώς στέλνει μήνυμα ισχύος και, σύμφωνα με αρκετούς, ισοδυναμεί με πρόβα περικύκλωσης, αεροναυτικού αποκλεισμού και, τελικώς, εισβολής για την κατάληψή του, όταν και εφόσον αυτό αποφασιστεί.

Από αυτή την άποψη, ο Άντονι Μπλίνκεν δεν έχει άδικο να χαρακτηρίζει τις ασκήσεις αυτές ως «σοβαρή κλιμάκωση» εκ μέρους του Πεκίνου. Μόνο που… προσπερνά τις ευθύνες της δικής του χώρας, που επέμεινε να προχωρήσει σε μία ενέργεια η οποία γνώρισε πολύ καλά ότι θα προκαλούσε και θα είχε σοβαρότατες συνέπειες.

Σιγεί το «κόκκινο τηλέφωνο»

Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά του νομίσματος των εξελίξεων, η διπλωματική. Κι εδώ, η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα δείγματα γραφής από την πλευρά των Κινέζων μαρτυρούν όχι απλώς οργή, αλλά απόφαση για ρήξη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν από το υπουργείο Εξωτερικών τους έρχονται να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές. Όπως έγινε γνωστό συγκεκριμένα, διακόπτεται η «κόκκινη γραμμή» η οποία υπήρχε ανάμεσα στους αρχηγούς και τους υψηλόβαθμους επιτελείς των ενόπλων δυνάμεων Κίνας και ΗΠΑ – η οποία έχει αποδειχθεί σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις (και όχι μόνο σε αυτό το μέτωπο).

Επίσης, σταματά ο διάλογος και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες σε μια σειρά ακόμη κρίσιμα ζητήματα, όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά για την ίδια την ανθρωπότητα: Την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της εγκληματικότητας και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα, το μεταναστευτικό και άλλα.

Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή για την προσπεράσει κανείς ως μια ακόμη είδηση στο πλαίσιο της εν εξελίξει κρίσης. Εξάλλου, είναι φανερό πως εάν οι δύο υπερδυνάμεις του πλανήτη δεν έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και δεν συντονίζονται στοιχειωδώς σε ζητήματα που αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη, τότε δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση αυτά να αντιμετωπιστούν ή, πολύ περισσότερο, να λυθούν.

Τι θα γίνει στην οικονομία;

Εάν, μάλιστα, η κρίση επεκταθεί και στην οικονομία – όπου ήδη το κλίμα είναι βαρύ από την περίοδο της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ – τότε είναι σαφές πως ο κόσμος εισέρχεται σε μια «πολεμική περίοδο», από την οποία είναι άγνωστο πότε και πώς θα βγει και πόσο θα έχει αλλάξει ως τότε.

Ας θυμηθούμε, εξάλλου, αυτό για το οποίο έχουν προειδοποιήσει πολλοί αξιόλογοι και έμπειροι αναλυτές: Εάν έχουμε ξαφνιαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του, μια κατά μέτωπο σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα – ακόμη κι αν δεν ηχήσουν τα όπλα – θα κάνει όλα τα προηγούμενα να μοιάζουν με πταίσμα.

Θα πάρουν, άραγε, την ευθύνη ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ για μια τέτοια εξέλιξη;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα