Ο ενεργειακός κολοσσός Shell πρόκειται να δώσει στους εργαζομένους της εφάπαξ μπόνους 8%, μετά τα κέρδη ρεκόρ που ενέγραψε από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Οι περισσότεροι από τους 82.000 υπαλλήλους που απασχολεί παγκοσμίως θα λάβουν αύξηση μισθών, αλλά τα κορυφαία στελέχη εξαιρούνται. Η Shell έσπευσε πάντως να δηλώσει ότι το μπόνους αυτό αντανακλά την οικονομική της επιτυχία και «δεν αποτελεί απάντηση» στο αυξανόμενο κόστος ζωής.

Διαβάστε επίσης – Big Oil: Πληρώνουν σε μια μέρα μερίσματα ενός χρόνου

Τα μεγάλα κέρδη των εταιρειών ενέργειας ενισχύουν τις πιέσεις την επιβολή αυστηρότερων φόρων ώστε να βοηθηθούν οι οικογένειες με αυξανόμενους λογαριασμούς.

Η Shell ανακοίνωσε κέρδη 9 δισ. στερλινών για το δεύτερο τρίμηνο την περασμένη εβδομάδα. Η ανταγωνιστική της BP παρουσίασε επίσης τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη της εδώ και 14 χρόνια, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 6,9 δισ. στερλίνες.

Διαβάστε επίσης – Ευρώπη: Πιθανό το δελτίο στην ενέργεια, λέει ο CEO της Shell

«Δεν είναι απάντηση στον πληθωρισμό»

Ειδικότερα, η Shell ανακοίνωσε ότι το προσωπικό της θα λάβει το 8% των μισθών τους ως μπόνους σε μια ένδειξη «αναγνώρισης της συμβολής των ανθρώπων μας στην ισχυρή επιχειρησιακή απόδοση της Shell σε ένα δύσκολο περιβάλλον».

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενεργειακή κρίση – «Τρικυμία» για το Ευρώ

«Το μπόνους δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς τους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην τρέχουσα επιχειρησιακή και οικονομική επιτυχία μας – δεν είναι απάντηση στον πληθωρισμό ή στις προκλήσεις του κόστους ζωής», πρόσθεσε η εταιρεία.

Περίπου 5.000 από τους υπαλλήλους της Shell στη Βρετανία είναι έτοιμοι να επωφεληθούν από το μπόνους, ωστόσο, 1.200 εργαζόμενοι της Shell Energy Retail, της ζημιογόνου επιχείρησης προμήθειας νοικοκυριών, δεν θα λάβουν τα μπόνους

Η Shell είπε επίσης ότι θα επιστρέψει δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους της μετά την δημοσίευση των τριμηνιαίων οικονομικών της αποτελεσμάτων τον περασμένο μήνα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να φορολογηθούν εκτάκτως, λέγοντας ότι είναι «ανήθικο» να επωφελούνται οι εταιρείες από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Αυτή η τραγική απληστία τιμωρεί τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους, ενώ καταστρέφει το μοναδικό κοινό μας σπίτι», είπε ο κ. Γκουτέρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή