
Τέσσερα πλοία που μετέφεραν ουκρανικά τρόφιμα απέπλευσαν την Κυριακή από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στο πλαίσιο της συμφωνίας για την άρση του αποκλεισμού των θαλάσσιων εξαγωγών της χώρας. Τα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου ήταν φορτωμένα με σχεδόν 170.000 τόνους καλαμπόκι και άλλα τρόφιμα, όπως ανακοίνωσε η Αρχή θαλάσσιων λιμένων της Ουκρανίας στο Facebook.
Η επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών εποπτεύεται από το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (ΚΣΣ) στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάζεται προσωπικό της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν για τη συμφωνία τον περασμένο μήνα, μετά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για πιθανή επιδημία λιμού σε ορισμένα μέρη του κόσμου λόγω της διακοπής των μεταφορών σιτηρών από την Ουκρανία, η οποία συμπίεσε τις προμήθειες και εκτίναξε τις τιμές στα ύψη.
Διαβάστε επίσης: Financial Times: Η Ουκρανία θέλει η συμφωνία για τα σιτηρά να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα
Χθές, έφθασε στην Ουκρανία για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου ένα πλοίο με ξένη σημαία για να φορτωθεί με σιτηρά. «Προχωράμε σταδιακά σε μεγαλύτερους όγκους εργασιών.» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Facebook o υπουργός Υποδομών, Αλεξάντρ Κουμπρακόφ.«Σχεδιάζουμε να διασφαλίσουμε την ικανότητα των λιμανιών να διαχειρίζονται τουλάχιστον 100 πλοία το μήνα στο εγγύς μέλλον”.
Αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που περιλαμβάνει τη χρήση του λιμανιού Pivdennyi για την εξαγωγή σιτηρών με στόχο η Ουκρανία να μπορεί να μεταφέρει τουλάχιστον 3 εκατ. τόνους το μήνα.
Ξεκίνησαν οι ουκρανικές εξαγωγές
Αργά το Σάββατο δόθηκε η έγκριση να αποπλεύσουν από τα λιμάνια Τσορνομόρσκ και της Οδησσού πέντε φορτηγά πλοία. Μεταφέρουν πάνω από 160.000 τόνοι καλαμποκιού και διατροφικών προϊόντων και οι προορισμοί τους είναι η Τουρκία, η Κίνα και την Ιταλία. Με τις νέες αυτές αναχωρήσεις, οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών θα αποκτήσουν σταδιακά έναν κανονικό ρυθμό.
Το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο που θα έχει την εποπτεία των πλοίων μέχρι να φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του ότι «ολοκληρώνει τις διαδικασίες της συστηματοποίησης των εξαγωγών» στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια