Τέσσερα πλοία που μετέφεραν ουκρανικά τρόφιμα απέπλευσαν την Κυριακή από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στο πλαίσιο της συμφωνίας για την άρση του αποκλεισμού των θαλάσσιων εξαγωγών της χώρας. Τα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου ήταν φορτωμένα με σχεδόν 170.000 τόνους καλαμπόκι και άλλα τρόφιμα, όπως ανακοίνωσε η Αρχή θαλάσσιων λιμένων της Ουκρανίας στο Facebook.

Η επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών εποπτεύεται από το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (ΚΣΣ) στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάζεται προσωπικό της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν για τη συμφωνία τον περασμένο μήνα, μετά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για πιθανή επιδημία λιμού σε ορισμένα μέρη του κόσμου λόγω της διακοπής των μεταφορών σιτηρών από την Ουκρανία, η οποία συμπίεσε τις προμήθειες και εκτίναξε τις τιμές στα ύψη.

Διαβάστε επίσης: Financial Times: Η Ουκρανία θέλει η συμφωνία για τα σιτηρά να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα

Χθές, έφθασε στην Ουκρανία για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου ένα πλοίο με ξένη σημαία  για να φορτωθεί με σιτηρά. «Προχωράμε σταδιακά σε μεγαλύτερους όγκους εργασιών.» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Facebook o υπουργός Υποδομών, Αλεξάντρ Κουμπρακόφ.«Σχεδιάζουμε να διασφαλίσουμε την ικανότητα των λιμανιών να διαχειρίζονται τουλάχιστον 100 πλοία το μήνα στο εγγύς μέλλον”.

Αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που περιλαμβάνει τη χρήση του λιμανιού Pivdennyi για την εξαγωγή σιτηρών με στόχο η Ουκρανία να μπορεί να μεταφέρει τουλάχιστον 3 εκατ. τόνους το μήνα.

Ξεκίνησαν οι ουκρανικές εξαγωγές

Αργά το Σάββατο δόθηκε η έγκριση να αποπλεύσουν από τα λιμάνια Τσορνομόρσκ και της Οδησσού  πέντε φορτηγά πλοία. Μεταφέρουν πάνω από 160.000 τόνοι καλαμποκιού και διατροφικών προϊόντων και οι προορισμοί τους είναι η Τουρκία, η Κίνα και την Ιταλία. Με τις νέες αυτές αναχωρήσεις, οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών θα αποκτήσουν σταδιακά έναν κανονικό ρυθμό.

Το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο που θα έχει την εποπτεία των πλοίων μέχρι να φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του ότι «ολοκληρώνει τις διαδικασίες της συστηματοποίησης των εξαγωγών» στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα