Μπορεί ο καύσωνας και η ξηρασία που σημειώνονται στη Γαλλία να έχουν πλήξει σημαντική τη γαλλική ύπαιθρο τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο υπάρχει ένας κλάδος ο οποίος κερδίζει: οι αλυκές αγρότες αλατιού στη βορειοδυτική περιοχή Guerande.

Το λευκό χιόνι Fleur de Sel («άνθος του αλατιού») της Guerande, το οποίο κρυσταλλώνεται στην επιφάνεια του νερού, είναι ένα από τα λεπτότερα άλατα στις παγκόσμιες αγορές, με τη λιανική  τιμή πώλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεπερνά τα 100 δολάρια το κιλό.

Καθώς οι θερμοκρασίες ανέβηκαν τους τελευταίους μήνες και οι βροχοπτώσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες, η παραγωγή έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Διαβάστε επίσης – Πρωτοφανής ξηρασία στη Γαλλία: Μονάδα κρίσεων για να συντονίσει έκτακτα μέτρα

Παραγωγή ρεκόρ

Η παραγωγή θαλασσινού αλατιού τα τελευταία 10 χρόνια ήταν κατά μέσο όρο περίπου 1,3 τόνοι ανά αλυκή, αλλά φέτος η απόδοση ήταν σχεδόν διπλάσια στους 2,5 τόνους, είπε στο Reuters ο παραγωγός Φρανσουά Ντουράντ, ο οποίος εργάζεται στις αλυκές για περισσότερα από 20 χρόνια.

Διαβάστε επίσης – Ιστορικός καύσωνας και ξηρασία απειλεί την κοινωνία και την οικονομία της Ευρώπης

Καθώς ο ήλιος δύει επιτέλους στη φετινή σεζόν ρεκόρ, οι παραγωγοί αλατιού της περιοχής μπορεί να αναρωτιούνται τι να κάνουν με όλο το αλάτι εάν ο αδιάκοπος ζεστός καιρός γίνει ο κανόνας.

Αρκετοί αγρότες μάλιστα, είπαν στο Reuters ότι έχουν πλέον αποθέματα για να καλύψουν τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι αλυκές του αλατιού Guérande βρίσκονται στη Νότια Βρετάνη ανάμεσα στις εκβολές των ποταμών Loire και Vilaine, στον Ατλαντικό ωκεανό. Σχηματίζουν έναν μεγάλο υγρότοπο στα δυτικά του Loire-Atlantique.

Και οικονομική καταστροφή 

Ωστόσο, οι ακραίες αυτές καιρικές συνθήκες έχουν θέσει την κυβέρνηση σε συναγερμό, καθώς τεράστια αναμένεται να είναι η ζημιά που θα παρουσιάσει ο αγροτικός τομέας και μάλιστα σε ένα διάστημα που οι τιμές των commodities βρίσκονται στα ύψη και παραμένει ζωντανή η απειλή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Ήδη σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το υπουργείο Γεωργίας, η παραγωγή καλαμποκιού θα είναι μειωμένη κατά 19% λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης νερού.

Ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας έχει πυροδοτήσει φέτος και αυξημένο αριθμό πυρκαγιών, με χιλιάδες εκτάρια δασών, αλλά και καλλιέργειες, να έχουν καταστραφεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή