Στην ενεργοποίηση της μονάδες εκτάκτων κρίσεων προχώρησε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν με στόχο την αντιμετώπιση της χειρότερης στην ιστορία ξηρασίας που πλήττει την χώρα. Για το σκοπό αυτό θα δρομολογηθούν μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης νερού και την βελτίωση των αποθεμάτων.

«Η μοναδική ξηρασία που αντιμετωπίζουμε τώρα έχει στερήσει μεγάλο αριθμό κοινοτήτων από αποθέματα νερού, κάτι που είναι τραγωδία για τους αγρότες μας, τα οικοσυστήματα και για την βιοποικιλότητα» ανάφερε χαρακτηριστικά το πρωθυπουργικό ανακοινωθέν. «Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια ιστορική κατάσταση, η πρωθυπουργός αποφάσισε να ενεργοποιήσει την διυπουργική μονάδα κρίσεων και καλεί όλους τους πολίτες να συντηρήσουν τα αποθέματα μας σε νερό».

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Εκτός λειτουργίας σχεδόν οι μισοί πυρηνικοί αντιδραστήρες

Ο Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός και ο πιο ξηρός μήνας που έχει καταγράψει η χώρα από το 1959. Το σκηνικό αυτό συνεχίστηκε και τον Αύγουστο, με τους μετεωρολόγους να εκτιμούν πως η ξηρασία θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες. Τα επίπεδα υγρασίας στο έδαφος κινούνται κατά 85% χαμηλότερα από το φυσιολογικό, των προηγούμενων τριάντα χρόνων.

Η μονάδα κρίσεων θα αναλάβει τον συντονισμό των αποθεμάτων στις περιοχές που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και θα παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις της ξηρασίας, τόσο στην γεωργία όσο και στην ενεργειακή παραγωγή, καθώς ήδη μεγάλος αριθμός πυρηνικών μονάδων έχει μπει εκτός λειτουργίας, λόγω προβλημάτων στην ψύξη των αντιδραστήρων.

Σε κατάσταση κρίσης 62 από τα 93 διαμερίσματα

Καθώς η χώρα αντιμετωπίζει συνεχόμενους καύσωνες και παρατεταμένη ξηρασία, η κυβέρνηση έχει ήδη αναγκαστεί να επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση νερού σε 93 από τα 96 διαμερίσματα της ηπειρωτικής Γαλλίας και Κορσικής. Από τα διαμερίσματα αυτά, τα 62 έχουν τεθεί σε κατάσταση κρίσης.

Μάλιστα, όπως εξήγησαν κυβερνητικά στελέχη σήμερα, πάνω από 100 πόλεις σε όλη την χώρα δεν έχουν ούτε πόσιμο νερό, οπότε κρίθηκε πως χρειάζονται άμεσα νέα μέτρα με προτεραιότητα την υγειονομική ασφάλεια και την διασφάλιση πόσιμου νερού.

Οι αρμόδιοι υπουργοί βρέθηκαν σήμερα σε περιοχές που παρουσιάζουν σημαντικό πρόβλημα προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση.

Και οικονομική καταστροφή 

Αν και η ασφάλεια των πολιτών είναι η πρώτη προτεραιότητα, τεράστια είναι η ζημιά που θα παρουσιάσει ο αγροτικός τομέας και μάλιστα σε ένα διάστημα που οι τιμές των commodities βρίσκονται στα ύψη και παραμένει ζωντανή η απειλή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Ήδη σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το υπουργείο Γεωργίας, η παραγωγή καλαμποκιού θα είναι μειωμένη κατά 19% λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης νερού.

Ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας έχει πυροδοτήσει φέτος και αυξημένο αριθμό πυρκαγιών, με χιλιάδες εκτάρια δασών, αλλά και καλλιέργειες, να έχουν καταστραφεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης