Nα διατηρήσει μερίδιό της στο πρότζεκτ πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-1 στη Ρωσία, σκοπεύει η Ιαπωνία, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός βιομηχανίας Κόιτσι Χαγκιούντα, μετά την προσωρινή απαγόρευση της Ρωσίας σε δυτικούς επενδυτές να πουλήσουν τις μετοχές τους σε κρίσιμα ενεργειακά έργα.

Το έργο στη ρωσική νήσο Σαχαλίνη, που βρίσκεται στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, συνέβαλε στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ιαπωνίας, επισήμανε ο Χαγκιούντα σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Κρατικοποιεί το project «Σαχαλίνη 2», πετάει έξω τους ξένους μετόχους

«Το Sakhalin-1 είναι μια πολύτιμη πηγή εκτός της Μέσης Ανατολής για την Ιαπωνία, η οποία εξαρτάται από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες της περιοχής για το 90% των εισαγωγών αργού πετρελαίου της», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη διατήρηση των συμφερόντων των ιαπωνικών εταιρειών σε αυτό», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: IEA: Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου κατά 30%

Οι κινήσεις της Ρωσίας

Η Ρωσία απαγόρευσε σε επενδυτές από τις λεγόμενες μη φιλικές χώρες να πωλούν μετοχές που κατέχουν σε τράπεζες και βασικά ενεργειακά έργα, συμπεριλαμβανομένου του Sakhalin-1, μέχρι το τέλος του έτους, εντείνοντας την πίεση σε μια αντιπαράθεση κυρώσεων με τη Δύση.

Η Sakhalin Oil and Gas Development, μια ιαπωνική κοινοπραξία, κατέχει το 30% του Sakhalin-1.

Επίσης, ένα διάταγμα της ρωσικής κυβέρνησης που εκδόθηκε στις 2 Αυγούστου, έδωσε στους ξένους επενδυτές στο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Sakhalin-2 περιθώριο ενός μηνός για να διεκδικήσουν τα ποσοστά τους σε μια νέα οντότητα που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα. Στους ξένους επενδυτές περιλαμβάνονται οι Royal Dutch Shell και οι ιαπωνικοί εμπορικοί οίκοι Mitsui και Mitsubishi.

Ο Χαγκιούντα επανέλαβε ότι η Ιαπωνία σκόπευε έτσι κι αλλιώς να αναγκάσει τους ιαπωνικούς εμπορικούς οίκους να διατηρήσουν τα ποσοστά τους στο Sakhalin-2.

«Θα χρειαστεί να εξετάσουμε συγκεκριμένα μέτρα αφού επιβεβαιώσουμε τις λεπτομέρειες της απόφασης της Ρωσίας», είπε.

«Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας θα συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν σταθερό εφοδιασμό LNG στην Ιαπωνία», ξεκαθάρισε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή