Καταστροφικό θα ήταν για τη γερμανική οικονομία το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου της Ε.Ε. με την Κίνα, επεσήμανε σε σημερινή έκθεση του το έγκριτο ινστιτούτο Ifo. Μάλιστα οι μεγαλύτερες ζημιές θα αφορούσαν τον κλάδο αυτοκινήτου.

Η έκθεση του Ifo, με αφορμή και την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν,  υπολόγισε πως η ζημιά για τη γερμανική αγορά σε περίπτωση που η Γερμανία και η Ε.Ε. ευρύτερα υποχρεώνονταν σε διακοπή των εμπορικών τους σχέσεων με το Πεκίνο, θα ήταν σχεδόν έξι φορές πάνω από τη ζημιά που προκάλεσε το Brexit.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Η πυρηνική ενέργεια κλονίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα θα ήταν η βιομηχανία αυτοκινήτου με απώλειες ύψους 8,47% στην συνολική της αξία, ο κλάδος των μεταφορών με απώλειες ύψους 5,14% και ο μηχανολογικός κλάδος με ζημιά ύψους 4,34%.

Για το λόγο αυτό οι συγγραφείς της έκθεσης κάνουν έκκληση προς τις γερμανικές εταιρείες να μειώσουν την εξάρτηση τους από συγκεκριμένες αγορές και δη, από χώρες με «αυταρχικά καθεστώτα».

Ο στόχος της γερμανικής αλλά και ευρύτερα της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής είναι να δημιουργήσουν στρατηγικές συμμαχίες και συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου με χώρες της ίδιας (δημοκρατικής) σκέψης και νοοτροπίας, όπως οι ΗΠΑ, αναφέρει η έκθεση.

Βεβαίως, αν και μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ θα μπορούσε να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα, δεν θα μπορούσε να τις εξαλείψει στο σύνολο τους, αναφέρει η έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...