Ως σημαντική πολιτική νίκη του Aμερικανού προέδρου θεωρείται η ψήφιση από την Γερουσία, του μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου, ύψους 430 δισ. δολαρίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την υγεία και τη φορολογία.

Έφερε χαμόγελα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, οι οποίοι ελπίζουν ότι ενισχύονται οι πιθανότητες να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου, σε μια εποχή που ο Μπάιντεν  βλέπει τα ποσοστά δημοτικότητάς του να υποχωρούν εν μέσω υψηλού πληθωρισμού.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Φιλόδοξο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Η μαραθώνια συνεδρίαση και η αντιπαράθεση με έντονο προεκλογικό άρωμα

Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, που κράτησε 27 ώρες μέσα στο  Σαββατοκύριακο, με συζητήσεις και επίμονες προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο, η Γερουσία ενέκρινε τον «Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού» με ψήφους 51-50. Η ψηφοφορία έγινε με απόλυτα κομματική πειθαρχία, ναι οι Δημοκρατικοί, όχι οι Ρεμπουπλικάνοι. Όταν  η αντιπρόεδρος Καμάλα έδωσε την καθοριστική για τη νίκη ψήφο, οι Δημοκρατικοί  σηκώθηκαν όρθιοι, χειροκροτώντας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης απέρριψαν περισσότερες από 30 τροπολογίες, αιτήματα και προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων, που είχαν ως στόχο να καταστρέψουν το νομοσχέδιο. Οποιαδήποτε αλλαγή στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου θα μπορούσε να διαλύσει τον συνασπισμό των 50 γερουσιαστών που απαιτείται για να περάσει το νομοσχέδιο. Οι Δημοκρατικοί  χρησιμοποίησαν έναν κοινοβουλευτικό ελιγμό που ονομάζεται συμφιλίωση, ο οποίος επιτρέπει στη νομοθεσία που σχετίζεται με τον προϋπολογισμό να αποφύγει το όριο των 60 ψήφων που απαιτείται για τα περισσότερα νομοσχέδια και να εγκριθεί με απλή πλειοψηφία.

Οι πανηγυρισμοί

«Η Γερουσία γράφει ιστορία», δήλωσε ενθουσιασμένος ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ, αφού σήκωσε τις γροθιές του στον αέρα, ενώ οι Δημοκρατικοί ζητωκραύγαζαν και τα μέλη του προσωπικού τους χειροκροτούσαν όρθια.«Για τους Αμερικανούς που έχουν χάσει την πίστη τους ότι το Κογκρέσο μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα, αυτό το νομοσχέδιο είναι για εσάς», είπε. «Αυτό το νομοσχέδιο θα αλλάξει την Αμερική για δεκαετίες».

Ο Σούμερ δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου περιέχει «το πιο τολμηρό πακέτο καθαρής ενέργειας στην αμερικανική ιστορία» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας παράλληλα το κόστος  της ενέργειας και μια σειράς φαρμάκων.

Τα τηλεφωνήματα του προέδρου

Το νομοσχέδιο προετοιμαζόταν επί 18 μήνες, καθώς είχε προηγηθεί η συρρίκνωση του σαρωτικού νομοσχεδίου του Μπάιντεν «Build Back Better»  λόγω της αντίθεσης των Ρεπουμπλικάνων και βασικών νομοθετών του κόμματός του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που θέλει τη νίκη για τις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές, ήταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους γερουσιαστές του κόμματος του, όπως δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Στιβ Ριτσέτι, ενώ τους τελευταίους μήνες ήταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Τζο Μάντσιν της Δυτ. Βιρτζίνια για την προώθηση του νομοσχεδίου. «Απαιτήθηκαν πολλοί συμβιβασμοί. Η πραγματοποίηση σημαντικών πραγμάτων σχεδόν πάντα το κάνει», δήλωσε ο Μπάιντεν.  

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο των 755 σελίδων προβλέπει 430 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την επέκταση της υγειονομικής κάλυψης, τα οποία θα πληρωθούν με την εξοικονόμηση πόρων από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τους φόρους στις επιχειρήσεις. Εκτιμάται ότι θα διοχετεύσει σημαντικά ποσά στη μείωση του ελλείμματος.

Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών – περισσότερα από 300 δισ. δολάρια – είναι επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων κινήτρων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, παράταση της φορολογικής πίστωσης για τα ηλεκτρικά οχήματα και την έναρξη λειτουργίας μιας Εθνικής Τράπεζας για το Κλίμα, η οποία θα πραγματοποιεί επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης.

Δέσμη μέτρων για την υγεία 

Το Medicare  εξουσιοδοτείται να διαπραγματεύεται τις τιμές με τις φαρμακευτικές εταιρείες για πρώτη φορά, μειώνοντας τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους. Στα οικονομικά ονομάζεται μονοψώνιο και εαφαρμόζεται από ευρωπαϊκά ασφαλιστικά ταμεία, για να πετύχουν χαμηλότερες τιμές φαρμάκων. Η εξοικονόμηση πόρων θα βοηθούσε στην πληρωμή μιας τριετούς παράτασης των επιδοτήσεων του Affordable Care Act, η οποία θα απέτρεπε την αναμενόμενη αύξηση των ασφαλίστρων που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2023.

Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει ένα ανώτατο όριο στην τιμή της ινσουλίνης για τους ηλικιωμένους στο Medicare, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι αφαίρεσαν με επιτυχία ένα ανώτατο όριο 35 δολαρίων για την ινσουλίνη στην ιδιωτική αγορά.

Οι αλλαγές στη φορολογία

Το νομοσχέδιο αυξάνει επίσης τα έσοδα μέσω ενός νέου ελάχιστου φόρου 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αν και οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις θα εξαιρούνται – ένα βασικό αίτημα της κεντρώας γερουσιαστού Κέρστεν Σινέμα , η οποία απέσπασε αρκετές φορολογικές αλλαγές από την ηγεσία πριν συμφωνήσει να ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου. Η ίδια  επίσης κατήργησε με επιτυχία μια διάταξη για τους μεταφερόμενους τόκους, ένα φορολογικό παραθυράκι που ωφελεί τους διαχειριστές ιδιωτικών μετοχών και hedge funds. Αντικαταστάθηκε, με την υποστήριξη της ,από έναν ειδικό φόρο 1% επί των επαναγορών μετοχών, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις στην πραγματικότητα αποφέρει περισσότερα έσοδα από ό,τι θα απέφερε η διάταξη για τους μεταφερόμενους τόκους

Το νομοσχέδιο οδηγείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, η οποία αναμένεται να το εγκρίνει ως την Παρασκευή. Στη συνέχεια θα υπογραφεί σε νόμο από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Οι φορολογικές αλλαγές θα ισχύσουν από το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green