Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία τεχνικής φύσης για τη Ρωσία να αρνείται την παραλαβή της τουρμπίνας για τον βασικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy , Κριστιάν Μπρουχ.

Τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω της οξείας αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας, για το εν λόγω κομμάτι εξοπλισμού, το οποίο σύμφωνα με το Κρεμλίνο εμποδίζει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης – Moody’s: Τι θα συμβεί αν η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες

Το ζήτημα των κυρώσεων

Η γερμανική Siemens Energy, η οποία προμηθεύει εξοπλισμό στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας, λέει ότι είναι έτοιμη να επιστρέψει την τουρμπίνα στη Ρωσία μετά από εργασίες συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν στον Καναδά.

Διαβάστε επίσης:  «Η τουρμπίνα λειτουργεί» λέει ο Γερμανός Καγκελάριος – Η τουρμπίνα έχει προβλήματα απαντούν οι Ρώσοι

Η Μόσχα, ωστόσο, λέει ότι οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία μετά την επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία εμποδίζουν την επιστροφή του. Η Μόσχα μάλιστα ζητά επίσημη τεκμηρίωση για να επιβεβαιώσει ότι η τουρμπίνα δεν υπόκειται σε κυρώσεις από τη Δύση.

Η Γερμανία αμφισβήτησε αυτό το σκεπτικό, λέγοντας ότι ο εξοπλισμός δεν επηρεάζεται από κυρώσεις και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δεν τηρεί τις συμβάσεις για πολιτικούς λόγους.

Διαβάστε επίσης – Κομισιόν: Απορρίπτει τις αιτιάσεις της Μόσχας για την τουρμπίνα φυσικού αερίου

Η μείωση στη ροή

Πρόσφατα η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μόλις στο ένα πέμπτο της χωρητικότητάς του.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πότε ή εάν οι ροές αερίου του Nord Stream 1 θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα.

«Είναι ίσως ένας μία από τις διάσημες τουρμπίνες παγκοσμίως», είπε ο Μπρουχ στο «Squawk Box Europe» του CNBC τη Δευτέρα.

Συντήρηση ρουτίνας

«Αυτό που κάνουμε εδώ είναι μια κανονική διαδικασία συντήρησης. Συνολικά είναι έξι μονάδες εγκατεστημένες στη Ρωσία, πέντε λειτουργούν κανονικά και μια εφεδρική μονάδα που κινείται μεταξύ του κόμβου συντήρησης και της λειτουργίας— και αυτή είναι η μία μονάδα που περιμένει η Gazprom», διευκρίνισε ο Μπρουχ.

«Βρίσκεται ακόμα στη Γερμανία και έχουμε ετοιμάσει όλα τα έγγραφα εισαγωγής στη Ρωσία, αλλά προφανώς χρειαζόμαστε ορισμένες πληροφορίες εισαγωγής από τον Ρώσο πελάτη που δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη», πρόσθεσε.

«Μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι»

Εφεδρική τουρμπίνα

«Όπως λέγαμε πάντα και μπορώ μόνο να το υπογραμμίσω, δεν μπορούμε να συνδέσουμε τις άμεσες συνέπειες μεταξύ αυτής της εφεδρικής τουρμπίνας και της διακοπής της παροχής φυσικού αερίου, αλλά αυτό είναι πραγματικά κάτι που εξαρτάται από την Gazprom ως πελάτη. Μέχρι στιγμής, [δεν] έχουμε ακόμη σαφές χρονοδιάγραμμα πότε η τουρμπίνα μπορεί να αποσταλεί στη Ρωσία», είπε.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η τουρμπίνα επρόκειτο να αντικατασταθεί τον Σεπτέμβριο, «άρα δεν υπάρχει τίποτα όσον αφορά την καθυστέρηση. Και υπάρχουν προφανώς και άλλοι στρόβιλοι που αναμένεται να επισκευαστούν, αλλά δεν έχουμε ακόμη καμία σημαντική ανακοίνωση για οποιαδήποτε βλάβη από τη λειτουργία. Και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορώ να συνδέσω τον τεχνικό λόγο με την προμήθεια φυσικού αερίου».

«Μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι – και εδώ δεν μπορώ πραγματικά να σχολιάσω», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια