Ανοιχτή έως τις 24 Οκτωβρίου 2022 είναι η διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε η Κομισιόν σχετικά με την πιθανή θέσπιση νομοθεσίας της ΕΕ για την υγεία του εδάφους.

Τα εδάφη αποτελούν θεμέλιο της επισιτιστικής ασφάλειας, εξασφαλίζοντας το 95% των τροφίμων που τρώμε, και είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή στη γη.

Διαβάστε επίσης: ΚΑΠ: Στοχευμένα μέτρα για την καταπολέμηση της ερημοποίησης

Η στρατηγική της ΕΕ για το έδαφος με ορίζοντα το 2030, η οποία εγκρίθηκε πέρυσι, προβλέπει ότι η Επιτροπή θα υποβάλει νέα νομοθετική πρόταση για την υγεία του εδάφους, η οποία θα παρέχει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο, εξασφαλίζοντας το ίδιο επίπεδο προστασίας που ισχύει για τα ύδατα, το θαλάσσιο περιβάλλον και τον αέρα στην ΕΕ.

Η βιώσιμη διαχείριση και αποκατάσταση του εδάφους απαιτεί τη συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων.

Τα εδάφη παρέχουν πολλές καίριας σημασίας υπηρεσίες και η υγεία τους είναι καθοριστική για την επίτευξη των βασικών στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, όπως η κλιματική ουδετερότητα, η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, η μηδενική ρύπανση, τα υγιεινά και βιώσιμα συστήματα τροφίμων και η περιβαλλοντική ανθεκτικότητα.

Επίσης, τα εδάφη φιλοξενούν περισσότερο από το 25% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στην κυκλική οικονομία και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, περίπου το 60-70% των εδαφικών οικοσυστημάτων της ΕΕ είναι ανθυγιεινά και υποφέρουν από υποβάθμιση.

Η υποβάθμιση του εδάφους πιστεύεται ότι κοστίζει στην ΕΕ περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η ανάσχεση και η αναστροφή των τρεχουσών τάσεων υποβάθμισης του εδάφους θα μπορούσε να αποφέρει οικονομικά οφέλη έως και 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ ετησίως παγκοσμίως.

Η στρατηγική της ΕΕ για το έδαφος στοχεύει να διασφαλίσει ότι έως το 2050:

  • Όλα τα εδαφικά οικοσυστήματα της ΕΕ είναι υγιή και πιο ανθεκτικά
  • δεν υπάρχει καθαρή κατάληψη γης και η ρύπανση του εδάφους μειώνεται σε επίπεδα που δεν είναι πλέον επιβλαβή για την υγεία ή τα οικοσυστήματα των ανθρώπων
  • Η προστασία των εδαφών, η βιώσιμη διαχείρισή τους και η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων εδαφών είναι ένα κοινό πρότυπο.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO