Την προσωρινή αναστολή των ευρωπαϊκών κανόνων που αφορούν στην αμειψισπορά των καλλιεργειών πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος είναι να αυξηθεί η ευρωπαϊκή παραγωγή σιτηρών, ώστε να μειωθούν οι τιμές και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης λόγω των συνεπειών του πολέμου.

Εξάλλου, παρά την ανακοίνωση της συμφωνίας που υπεγράφη σήμερα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη για την εξαγωγή των σιτηρών υπάρχει εύλογη ανησυχία για το κατά πόσο οι όροι θα εφαρμοστούν και η συμφωνία θα τηρηθεί.

Διαβάστε επίσης: Έρχονται τα γενετικά τροποποιημένα σιτηρά 

Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη συνεχίζει να ετοιμάζεται για τα… δύσκολα. Έτσι, η Κομισιόν, μετά από πολλαπλά αιτήματα που δέχτηκε από χώρες μέλη, εισηγήθηκε την προσωρινή αναστολή της βραχυπρόθεσμης εναλλαγής των καλλιεργειών και τη διατήρηση των μη παραγωγικών χαρακτηριστικών στην αρόσιμη γη εκτιμώντας πως το μέτρο θα προσθέσει 1,5 εκατ. εκτάρια στην συνολική καλλιεργήσιμη γη της ενωμένης Ευρώπης.

H διατροφική ασφάλεια

«Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων αντιμετωπίζει υψηλούς κινδύνους και αβεβαιότητες που προέρχονται κυρίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία, από το οποίο μπορεί σύντομα να προκύψουν και προβλήματα διατροφικής ασφάλειας» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κομισιόν, επισημαίνοντας πως «κάθε τόνος σιτηρών που παράγεται από την Ε.Ε. θα βοηθήσει να αυξηθεί η ασφάλεια των τροφίμων παγκοσμίως».

Το σχέδιο θα κατατεθεί στα κράτη μέλη προκειμένου να επικυρωθεί από τις κυβερνήσεις και, εφόσον εφαρμοστεί, θα αφορά μόνο το 2023 για αγροτική γη που θα εξαιρεθεί από τους κανόνες της ΚΑΠ και η οποία θα εξαιρεθεί για τη χρήση καλλιεργειών που συνήθως χρησιμοποιούνται για την τροφή ζώων, όπως το καλαμπόκι και η σόγια.

Η προσωρινή χρονική διάρκεια του μέτρου αποφασίστηκε στοχευμένα, ώστε να καλύπτει μόνο τις συνέπειες του πολέμου δίχως να οδηγεί σε σοβαρή παρέκκλιση των πράσινων στόχων που έχει θέσει η Ένωση για την προστασία της βιοποικιλότητας και της ποιότητας του εδάφους, ήτοι δηλαδή των προτύπων GAEC (Good Agricultural and Environmental Conditions)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΕ: Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
AGRO |

Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα

Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών