
Μειωμένες κατά 10% ήταν τον Ιούλιο οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου στη χώρα μας σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση των επιστημόνων του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), συγκρινόμενες με τις εισαγωγές φυσικού αερίου του αμέσως προηγούμενου μήνα, δηλαδή του Ιουνίου 2022, ήταν αυξημένες κατά 15%.
Πάντως, μόλις το 6% των συνολικών εισαγωγών προήλθαν από τη Ρωσία, ενώ το 61% καλύφθηκε από LNG. Ειδικότερα, τον φετινό Ιούλιο στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) της Ελλάδας εισήχθησαν 6.1 TWh εκ των οποίων:
– 0.4 TWh (6%) μέσω του Σιδηροκάστρου (στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας), από το οποίο εισέρχεται ρωσικό φυσικό αέριο
– 0.3 TWh ή 5% από τους Κήπους Έβρου (στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας), από όπου φτάνουν ποσότητες τουρκικού «basket»,
– 1.7 TWh ή 28% μέσω της Νέας Μεσημβρίας, το σημείο διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με τον αγωγό TAP ο οποίος μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο και
– 3.7 TWh (61%) μέσω της Αγίας Τριάδας (απέναντι από τη νήσο Ρεβυθούσα), που εισάγει LNG.
Διαβάστε επίσης: ΡΑΕ: Σήμα κινδύνου για κατάρρευση της αγοράς ενέργειας
232% αύξηση στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος
Οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη. τον Ιούλιο. είχαν επιπτώσεις και στην ηλεκτροπαραγωγή, η οποία βασίζεται στο αέριο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40%. Έτσι, η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τον φετινό Ιούλιο στη χώρα μας ήταν αυξημένη κατά 232% (σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021) και διαμορφώθηκε στα 338.14 ευρώ/μεγαβατώρα (MWh), ενώ σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Ιούνιος 2022) εμφανίστηκε αυξημένη κατά 41%. Μάλιστα, η ελάχιστη μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) για τον μήνα Ιούλιο ανήλθε στα 87.38 ευρώ/MWh, ενώ η μέγιστη στα 686.25 ευρώ/MWh.
Κατάτι βελτιωμένη, σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία του ΙΕΝΕ, ήταν η εικόνα για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου καθώς, η μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας περιόρισε τη ζήτηση ηλεκτρισμού, η οποία σε συνδυασμό με την αυξημένη συνεισφορά των μονάδων ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα την περασμένη εβδομάδα, άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 375.67 ευρώ/MWh.
Όσο για τη ζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο (λόγω καύσωνα, αλλά και αύξησης της τουριστικής κίνησης) τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στις 5.134.461 MWh , κινούμενη ανοδικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Ωστόσο, το μέσο φορτίο συστήματος, το οποίο ανήλθε στα 6.901 MW (μεγαβάτ), ήταν χαμηλότερο κατά 8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Άνοδος για τις ΑΠΕ
Όσον αφορά στο ενεργειακό μείγμα, η ηλεκτροπαραγωγή βασίστηκε τον Ιούλιο στο φυσικό αέριο, όπως και τον προηγούμενο μήνα, κατά 41%, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) κατά 31%, στον λιγνίτη (14%) και στα μεγάλα υδροηλεκτρικά (6%).
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, σε ετήσια βάση, το μερίδιο του φυσικού αερίου στο μίγμα καυσίμου της Ελλάδας μειώθηκε κατά 5%, ενώ η συνεισφορά των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 5%. Ειδικότερα, το μερίδιο του φυσικού αερίου τον Ιούλιο του 2021 ήταν στο 46%, όταν τον φετινό Ιούλιο ανήλθε στο 41%, ενώ αντίστοιχα το μερίδιο των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στο 31% τον περασμένο Ιούλιο από 26% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Σχετικά με τη μηνιαία καθαρή χρήση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας, αυτή ήταν αρνητική, καθώς οι εισαγωγές ήταν λιγότερες από τις εξαγωγές. Ειδικότερα, οι συνολικές καθαρές εισαγωγές της Ελλάδας για τον Ιούλιο του 2022 είχαν αρνητικό πρόσημο και ανήλθαν σε -486,723 MWh. Καθώς η χώρα μας ήταν φθηνότερη από τις γειτονικές χώρες, η μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εξαγωγών έφτασε στις 853.866 MWh -το 38% κατευθύνθηκε προς την Ιταλία, το 30% προς την Αλβανία, το 21% προς τη Βόρεια Μακεδονία και το 11% προς τη Βουλγαρία.


Latest News

Ένα εκατομμύριο λογαριασμοί ρεύματος - φαντάσματα
Πόσοι είναι μπαταχτσήδες και το κόστος των ρευματοκλοπών

Δεύτερες σκέψεις για επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης - Τσουχτερές οι τιμές στην πρεμιέρα
Τα σενάρια του οικονομικού επιτελείο της κυβέρνησης

Τέσσερα χρόνια απολιγνιτοποίησης – Έσβησαν στην Ελλάδα τα φουγάρα;
Τι δείχνει η συγκριτική ανάλυση των μηνιαίων στοιχείων που συγκεντρώνει για όλη την Ευρώπη το think tank Ember και αυτών του ΑΔΜΗΕ για την Ελλάδα

Αναμείνατε στην... αντλία σας - Χωρίς ρωσικό ντίζελ για άγνωστο διάστημα
Εξαιρούνται από την απαγόρευση τέσσερα πρώην σοβιετικά κράτη
![Ενέργεια: Οι κινήσεις που ζητά η Eurelectric ώστε το κόστος ενέργειας να μειωθεί έως και 40% [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/ot_energy_bills344-600x352.png)
Πώς θα «ξεφουσκώσουν» έως και 40% οι λογαριασμοί ρεύματος - Τι ζητά η Eurelectric [γραφήματα]
Από 27% έως και 40% ενδέχεται να μειωθεί το ετήσιο κόστος ηλεκτρισμού για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, εάν ληφθούν άμεσα μέτρα εξηλεκτρισμού και ενεργειακής μετάβασης

Έτοιμη για την τρίτη κοινή αγορά φυσικού αερίου η ΕΕ
Η ευρωπαϊκή επιτροπή ζητά από τις εταιρείες της ΕΕ να καταγράψουν τις ανάγκες τους σε φυσικό αέριο

Η Μόσχα απαγορεύει τις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ - Στόχος, χαμηλότερες τιμές στη Ρωσία
Εξαιρούνται οι εξαγωγές προς τέσσερα κράτη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης

Αλλάζει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος – Οι νέοι δικαιούχοι
Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις ρεύματος

Απαιτούνται υψηλότερες επενδύσεις για εξηλεκτρισμό με ΑΠΕ - Ερευνα του Βαρόμετρου Ενέργειας
Εκτός από τις συμβατικές εγκαταστάσεις, οι λύσεις αποθήκευσης θα πρέπει να αυξηθούν μαζικά

Ασανσέρ τα τιμολόγια ρεύματος για τον Οκτώβριο
Πώς διαμορφώνουν τις τιμές η ΔΕΗ και οι ιδιώτες πάροχοι