Στην πληρωμή προκαταβολής ύψους 70% έναντι ενισχύσεων σε παραγωγούς, οι οποίοι επλήγησαν από τους παγετούς της περιόδου από την 15η Φεβρουαρίου έως την 20η Απριλίου 2021 και των οποίων οι καλλιέργειες ήταν σε βλαστικό στάδιο, μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ (προανθικό στάδιο), προχωρά σήμερα Τετάρτη 10 Αυγούστου ο ΕΛΓΑ. Το συνολικό ποσό που πληρωθεί είναι 9.729.541,76 ευρώ επί συνόλου 13,9 εκατ. ευρώ σε 2.460 δικαιούχους.

Ο υπολογισμός των δικαιούμενων ενίσχυσης των οποίων οι καλλιέργειες ήταν σε προανθικό στάδιο, αλλά και του ύψους αυτής έγινε μετά τους επιτόπιους ελέγχους των γεωτεχνικών του ΕΛΓΑ.

Διαβάστε επίσης: Παγετός 2021: Τι προβλέπει η τροπολογία για τις αποζημιώσεις στο προανθικό στάδιο

Άμεσα θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία για την ενίσχυση όσων παραγωγών έχουν ζημιωθεί και δεν καλύπτονται από τις διατάξεις των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων με χρήση άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, έτσι ώστε όλοι, χωρίς διακρίσεις, να λάβουν το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται.

Καιροσκοπική η κριτική

Ως «παράδοξο» αλλά και «καιροσκοπικό», χαρακτηρίζει το ΥπΑΑΤ με ανακοίνωσή του το γεγονός ότι ασκήθηκε κριτική «στην προσπάθεια που γίνεται να υπηρετηθεί ο πρωτογενής τομέας και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που η κλιματική κρίση προκαλεί. Πολύ δε περισσότερο, όταν προέρχεται από εκείνους που ψήφισαν θετικά στο Κοινοβούλιο τη σχετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, προφανώς υποκρινόμενοι ότι επιθυμούν τη στήριξη των αγροτών. Αποδεικνύεται περίτρανα ο αιφνιδιασμός και η αμηχανία που κυριαρχεί στην αντίδραση και τις ανακοινώσεις τους. Οι παραγωγοί είναι εκείνοι που βλέπουν, κρίνουν και αποφασίζουν για το ποιος υπηρετεί με συνέπεια τον αγώνα τους και ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους».

Δεσμεύεται επίσης, ότι, για την ενίσχυση των καλλιεργειών, αλλά και των παραγωγών που δεν καλύπτονται σε αυτή την πρώτη φάση, θα αξιοποιηθούν όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου άμεσα  να στηριχθούν με δίκαιο τρόπο όλοι όσοι επλήγησαν.

Οι δικαιούχοι παραγωγοί

«Με τη σημερινή πληρωμή και με αυτή που θα ακολουθήσει ολοκληρώνουμε μία πολύ δύσκολη διαδικασία η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του οργανισμού και καταδεικνύει με απόλυτο τρόπο ότι γνώμονας των προσπαθειών μας  είναι η ενίσχυση των παραγωγών και η στήριξή τους με κάθε τρόπο. Είναι αυτονόητο ότι οι αποφάσεις και οι ενέργειές μας κινούνται όπως επιβάλλεται  εντός του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», επισήμανε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος.

Το ύψος των εκταμιευόμενων προκαταβολών καθώς και οι παραγωγοί που κρίθηκαν δικαιούχοι επί του συνόλου των παραγωγών που υπέβαλαν δηλώσεις ζημιάς και διαπιστώθηκε ζημιά άνω του 30% απεικονίζονται στον ακόλουθο πίνακα:

Ανάλυση προκαταβολών ανά Περιφερειακή Ενότητα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΕ: Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
AGRO |

Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα

Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών