Σε συμφωνία με διεθνείς ομολογιούχους κατέληξε η Ουκρανία, γεγονός που θα δώσει νέα ανάσα στα «στρυμωγμένα» οικονομικά της χώρας. Οι διεθνείς ιδιώτες ομολογιούχοι που κατέχουν ουκρανικό χρέος ύψους περίπου 20 δισ. δολαρίων δέχτηκαν να παγώσουν για μια διετία τις πληρωμές που θα έπρεπε να κάνει το Κίεβο, συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό στη διεθνή βοήθεια προς τη χώρα.

Το πάγωμα όλων των οικονομικών υποχρεώσεων που είχε το Κίεβο αφορά σε 13 κρατικά ομόλογα, ωρίμανσης μεταξύ 2022 και 2033, οδηγώντας στην εξοικονόμηση περίπου 5-6 δισ. δολαρίων για τα κρατικά ταμεία μέσα στους επόμενους 24 μήνες. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθούν οι πιθανότητες που έχει η Ουκρανία να αποφύγει μια στάση πληρωμών, που θα αποτελούσε το τελειωτικό… καρφί στο φέρετρο της οικονομίας της που έχει «γονατίσει» από τον εξάμηνο πόλεμο. Ένα πόλεμο, άλλωστε, που δεν φαίνεται να τελειώνει.

Διαβάστε επίσης: Επανήλθε η ροή ρωσικού πετρελαίου μέσω Ουκρανίας 

Ανάμεσα στους κορυφαίους ιδιώτες ομολογιούχους ουκρανικού χρέους, που αποδέχτηκαν τη συμφωνία, είναι η BlackRock, η Fidelity International, η Amia Capital και η Gemsstock.

Η οικονομία θα αργήσει να ορθοποδήσει

«Είμαστε ευγνώμονες προς τον ιδιωτικό τομέα και την στήριξη του στην πρόταση μας, τις δύσκολες αυτές στιγμές για την πατρίδα μας» τόνισε, μιλώντας στους Financial Times, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιούρι Μπούτσα.

Σχολιαστές επισημαίνουν πως το διετές μορατόριουμ είναι λογικό δεδομένου πως ακόμη κι αν ο πόλεμος τελειώσει σύντομα, που δεν φαίνεται, ούτως ή άλλως η κατάσταση για την ουκρανική οικονομία δεν θα βελτιωθεί γρήγορα. Μάλιστα, πολλοί ομολογιούχοι είχαν εκφράσει την έκπληξη τους που το Κίεβο δεν είχε επιζητήσει μια συμφωνία πιο γρήγορα και μέχρι τώρα κάλυπτε, έστω και με δυσκολία, τις υποχρεώσεις της, χάρη στη διεθνή οικονομική βοήθεια από κράτη και διεθνείς οργανισμούς.

Θυμίζουμε πως σε κρατικό επίπεδο πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιαπωνία, αλλά και γκρουπ δανειστών, όπως τα μέλη της Λέσχης του Παρισιού, είχαν ήδη δεχτεί να αποδεχτούν μορατόριουμ στις πληρωμές της Ουκρανίας, σε πρώτη φάση μέχρι τα τέλη του 2023, πιέζοντας και τον ιδιωτικό κλάδο να ακολουθήσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή