Στις αναπτυγμένες χώρες, κυρίως δε, σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, ο πληθωρισμός καλπάζει αποτελώντας τεράστιο, αν όχι τον μεγαλύτερο, «πονοκέφαλο» για τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. Στην Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν ισχύει το ακριβώς αντίθετο: ο πληθωρισμός υποχωρεί συνεχώς, κάτω και από τα αναμενόμενα επίπεδα, καθώς οι καταναλωτικές τιμές μειώνονται και το ρούβλι ισχυροποιείται. Τα στοιχεία, μάλλον συνηγορούν στον αλαζονικό τόνο του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επιμένει πως οι διεθνείς κυρώσεις έχουν επηρεάσει ελάχιστα την ρωσική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο πληθωρισμός υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, στο 15,1% από το 15,9% τον Ιούνιο, που είναι και το κατώτερο σημείο από την έναρξη του πολέμου. Οι διεθνείς αναλυτές. στις εκτιμήσεις τους. περίμεναν πτώση του πληθωρισμού στο 15,3%. Αξιοσημείωτο δε, είναι το γεγονός πως σε μηνιαία βάση οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,39%, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και πάνω από πέντε χρόνια, με το κόστος των φρούτων και των λαχανικών να παρουσιάζει πτώση σε διψήφιο ποσοστό.

Διαβάστε επίσης: Δύση, Ρωσία και κυρώσεις: Τα “παραθυράκια” σε χρυσό και πετρέλαιο 

Αλλαγή δεδομένων 

Όταν η Δύση άρχισε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας, σαν αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ακολούθησε μια περίοδος αστάθειας που έπληξε σημαντικά το ρωσικό ρούβλι. Στην κοινωνία επικράτησε έντονος φόβος με πολλούς καταναλωτές να επιδίδονται σε ψώνια πανικού που ανέβασαν κάθετα τις τιμές, με αποτέλεσμα και ο πληθωρισμός να τετραπλασιαστεί σε σχέση με το όριο ασφαλείας της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας που έχει οριστεί στο 4%. Όμως, μετά από περίπου δύο μήνες οι τιμές άρχισαν να σταθεροποιούνται και να υποχωρούν.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία η κάθετη υποχώρηση στις τιμές των φρούτων και των λαχανικών ήταν ο κυριότερος παράγοντας για την σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Την ίδια ώρα το ρούβλι ανέβηκε σχεδόν κατά ένα τέταρτο έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το πρώτο εξάμηνο να είναι το πιο κερδισμένο νόμισμα διεθνώς, αν και μέσα στον Ιούλιο υποχώρησε κατά 13%.

Η κεντρική τράπεζα μειώνει τα επιτόκια

Η πορεία υποχώρησης του πληθωρισμού ήταν τόσο δυναμική που επέτρεψε και στην κεντρική τράπεζα να αλλάξει ρότα και να αρχίσει και πάλι να κατεβάζει τα επιτόκια, που είχε ανεβάσει απότομα μετά την έναρξη του πολέμου. Μάλιστα, μετά και την τελευταία περικοπή τους, τα επιτόκια σήμερα βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που βρίσκονταν πριν την έναρξη του πολέμου.

Πάντως, σημείο ρίσκου στο μέτωπο του πληθωρισμού μπορεί να αποτελέσει η δημοσιονομική πολιτική, καθώς η κυβέρνηση ανεβάζει συνεχώς τις δαπάνες με κοινωνικά μέτρα και παροχές για να στηρίξει την κοινή γνώμη από τον αρνητικό αντίκτυπο του πολέμου στην οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό πως το πλεόνασμα του προϋπολογισμού μειώθηκε σχεδόν κατά δύο τρίτα, στα 482 δισ. ρούβλια (7,9 δισ. δολάρια) για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα «κλείσει» τη χρονιά στο 12-15%, κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη που ήταν στο 14-17%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή