Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κινείται το ενεργειακό χρέος των Βρετανών καταναλωτών, με έξι εκατ. νοικοκυριά να έχουν απλήρωτους λογαριασμούς μηνών. Αυτό έδειξε έρευνα της Uswitch, η οποία υπολόγισε πως περίπου το ένα τέταρτο των νοικοκυριών χρωστά κατά μέσο όρο 206 στερλίνες προς τις ιδιωτικές ενεργειακές εταιρείες, με το ποσό αυτό να έχει αυξηθεί κατά 10% μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, κερδίζει και εδώ έδαφος το κίνημα… δεν πληρώνω! 

Η εξέλιξη αυτή είναι ανησυχητική δεδομένου πως η χώρα οδεύει προς νέα σημαντική αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που «κλειδώνουν» ανά εξάμηνο, τον ερχόμενο Οκτώβριο και ενώ έχουν ήδη υπερ-τριπλασιαστεί από πέρυσι. Διεθνείς οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εκτίναξη της ενεργειακής φτώχειας, όπως και της πραγματικής φτώχειας με φόντο την εκτίναξη του κόστους ζωής, με τον χειμώνα να αναμένεται κάτι παραπάνω από δύσκολος, αν η κυβέρνηση δεν λάβει και νέα μέτρα στήριξης.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Καταρτίζει σχέδια για οργανωμένες διακοπές ρεύματος

Τι λένε οι διάδοχοι του Τζόνσον 

Τα δεδομένα δείχνουν το μέγεθος της πρόκλησης που θα έχει μπροστά του ο νέος ηγέτης των Τόρις και νέος πρωθυπουργός, που θα διαδεχτεί τον Μπόρις Τζόνσον, τον ερχόμενο μήνα. Ο τελικός νικητής στην ψηφοφορία που «τρέχει» μεταξύ των μελών των Τόρις, ανάμεσα στην υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει σε νέες σημαντικές αποφάσεις όσο «τρέχει» η διαδικασία επιλογής του αντικαταστάτη του Μπόρις Τζόνσον, κάτι που σημαίνει πως ο διάδοχος του θα έχει μικρό χρονικό περιθώριο να αποφασίσει την λήψη νέων μέτρων πριν ξεκινήσει η χειμερινή περίοδος.

Πάντως, οι δύο μονομάχοι έχουν ήδη «κονταροχτυπηθεί» αναφορικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουν. Ο Σούνακ έχει ισχυριστεί πως η κυβέρνηση έχει ηθική υποχρέωση να συνεχίσει να στηρίζει την κοινή γνώμη, ενώ η αντίπαλος της έχει δηλώσει πως προτιμά να μειώσει τους φόρους, ώστε να βοηθήσει τα νοικοκυριά, παρά να μοιράσει νέα επιδόματα και βοηθήματα. Αμφότεροι, ωστόσο, έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν το κοινό να… βγάλει το χειμώνα.

Την ίδια ώρα δημοσιεύματα αναφέρουν πως, με δεδομένα τα προβλήματα ενεργειακής επάρκειας που μπορεί να προκύψουν, οι αρχές επεξεργάζονται σχέδια για στοχευμένα και οργανωμένα μπλακάουτ. Οι πληροφορίες δημιούργησαν αίσθηση, αν και δεν επιβεβαιώνονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή