Το Χρηματιστήριο της Μόσχας συνεχίζει το «άνοιγμά» του προς τις λεγόμενες φιλικές χώρες, τις χώρες δηλαδή που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι από τις 15 Αυγούστου, μη κάτοικοι από τις «φιλικές» χώρες θα μπορούν να εμπορεύονται ρωσικά ομόλογα. Πρόσβαση στην αγορά ομολόγων θα έχουν επίσης, μη κάτοικοι των οποίων οι τελικοί δικαιούχοι είναι ρωσικές νομικές οντότητες ή πρόσωπα.

Διαβάστε επίσης – Χαλαρώνει τα capital controls η Μόσχα

Τι ισχύει για την αγορά παραγώγων

Την περασμένη εβδομάδα, το Χρηματιστήριο της Μόσχας είχε ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει σε πελάτες από τις ίδιες χώρες να ξεκινήσουν το trading μετά από σχεδόν έξι μήνες παύσης, αλλά αργότερα έσπευσε να τονίσει ότι αυτό θα ισχύει μόνο για την αγορά παραγώγων και όχι για την κύρια χρηματιστηριακή αγορά.

Διαβάστε επίσης – Η «παλαιά οικονομία» παίρνει την εκδίκησή της

Η «πίσω πόρτα»

Σύμφωνα με το Reuters, αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η κίνηση οφείλεται εν μέρει στις ανησυχίες ότι επενδυτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία – οι οποίοι επί του παρόντος απαγορεύεται να διαπραγματεύονται στη Μόσχα – ενδέχεται να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την επανέναρξη των συναλλαγών από «φιλικά» κράτη ως πίσω πόρτα για να ξεφορτωθούν τυχόν ρωσικές μετοχές που διατηρούν ακόμη.

Διαβάστε επίσης – Πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων στη Ρωσία

Εκπρόσωπος του χρηματιστηρίου είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο αριθμός των «φιλικών» επενδυτών είναι άγνωστος καθώς δεν έχουν ακόμα εγγραφεί, εκτιμά ωστόσο ότι η παρουσία τους θα αυξήσει σταδιακά τη ρευστότητα της αγοράς.

Και έσπευσε να τονίσει ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της πόρτας σε επενδυτές από «μη φιλικές» χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή