Υψηλό τριών εβδομάδων καταγράφει την Τρίτη το ρούβλι έναντι του ευρώ και του δολαρίου, καθώς το ρωσικό νόμισμα συνεχίζει την ανοδική του πορεία παρά τις πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων και τα σύννεφα της οικονομικής κρίσης που ολοένα πυκνώνουν.

Στις 15:10 ώρα Ελλάδος το ρούβλι είχε σημειώσει άνοδο 3,6% στα 57,94 έναντι του ευρώ, το ισχυρότερο επίπεδό του από τις 25 Μαΐου.

Έναντι του δολαρίου, το ρούβλι σημείωσε αύξηση 1,5% φτάνοντας να διαπραγματεύεται στα 55,99, αγγίζοντας υψηλό πολλών μηνών.

Capital controls

Το ρωσικό νόμισμα στηρίχθηκε από ελέγχους κεφαλαίων που επέβαλε η Μόσχα στα τέλη Φεβρουαρίου, προσπαθώντας να αποφύγει μια οικονομική κατάρρευση μετά το πρωτοφανές κύμα δυτικών κυρώσεων που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο οι εξαιρετικές επιδόσεις του ρουβλίου το αμέσως επόμενο διάστημα, ώθησαν τις αρχές να χαλαρώσουν τους ελέγχους κεφαλαίων. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο προ κρίσης επίπεδο του 9,5% την περασμένη εβδομάδα αποσκοπεί επίσης στο να μειώσει την ανοδική πίεση στο ρούβλι.

Όπως σχολιάζει το Reuters, το ισχυρό ρούβλι μειώνει τα εισοδήματα των εξαγωγέων και τον προϋπολογισμό της Ρωσίας, αλλά είναι επωφελές για τους εισαγωγείς, καθιστώντας τα ξένα αγαθά και υπηρεσίες φθηνότερα. Ωστόσο, οι ρωσικές εισαγωγές έχουν μειωθεί δραματικά λόγω των άνευ προηγουμένου δυτικών κυρώσεων και της διακοπής των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Στήριξη

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Sberbank, Γιούρι Ποπόφ, δήλωσε ότι το ρούβλι στηρίζουν οι υψηλότερες πωλήσεις συναλλάγματος από εξαγωγείς προκειμένου να εκπληρώσουν τις εγχώριες φορολογικές υποχρεώσεις. Οι αποταμιεύσεις σε σκληρό νόμισμα «άρχισαν επίσης να χάνουν την ελκυστικότητά τους καθώς οι ρωσικές τράπεζες εισήγαγαν τέλη για την εξυπηρέτηση λογαριασμών σε νομίσματα μη φιλικών χωρών», πρόσθεσε ο Ποπόφ.

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα αναστείλει τις συναλλαγές του ελβετικού φράγκου έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και του ρουβλίου λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ελβετία στη Ρωσία από τις 10 Ιουνίου.

Οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά, έχοντας ξεκινήσει αδύναμα την ημέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές