Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδό της από τις αρχές Ιουνίου, έπειτα από σειρά νικών των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, υπέδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και μεταδόθηκε από το τελευταίο χθες Τρίτη.

Βασικό εύρημα της διήμερης έρευνας είναι ότι το 40% των Αμερικανών εγκρίνει τις επιδόσεις του κ. Μπάιντεν στον θώκο. Παρά την αύξησή του, πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που έχει καταγράψει πρόεδρος των ΗΠΑ σε αυτό το στάδιο της θητείας του.

Ωστόσο, η ανοδική τάση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αμβλύνει κάπως την ανησυχία των Δημοκρατικών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, καθώς πολλοί Αμερικανοί δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και τα προβλήματα της οικονομίας που ακόμη δεν έχει ανακάμψει από την κρίση της πανδημίας του νέου κοροναϊού.

Την Κυριακή, η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και την αύξηση των φόρων για ορισμένες επιχειρήσεις. Το κείμενο, που υποστήριξε θερμά ο κ. Μπάιντεν, αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που χαρακτηρίζεται ήδη νίκη για τους Δημοκρατικούς κι ενδέχεται να τονώσει τον ενθουσιασμό των υποστηρικτών τους ενόψει των εκλογών.

Ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε χθες Τρίτη άλλον νόμο, για την επιχορήγηση της παραγωγής ημιαγωγών και την τόνωση των προσπαθειών οι ΗΠΑ να γίνουν πιο ανταγωνιστικές έναντι της Κίνας σε ό,τι αφορά το πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Κατά τη δημοσκόπηση που μεταδόθηκε χθες, το 78% των ερωτηθέντων που είπαν πως πρόσκεινται στους Δημοκρατικούς εγκρίνει το έργο του Τζο Μπάιντεν, ποσοστό που βρισκόταν στο 69% έναν μήνα νωρίτερα. Μόλις το 12% των Ρεπουμπλικάνων εκφράζει θετική άποψη για το έργο του σημερινού προέδρου. Το ποσοστό αυτό παραμένει λίγο ως πολύ αμετάβλητο τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κ. Μπάιντεν είδε τη δημοτικότητά του να υποχωρεί στο ναδίρ της θητείας του (36%) τον Μάιο. Ο δείκτης αυτός παραμένει κάτω από το 50% από τον Αύγουστο του 2021, δεδομένο που αφήνει να εννοηθεί ότι η παράταξή του διατρέχει κίνδυνο να απολέσει τον έλεγχο τουλάχιστον ενός από τα δύο σώματα του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Η δημοτικότητα του κ. Μπάιντεν έχει πλησιάσει, αλλά δεν έχει φθάσει, ακόμα τουλάχιστον, τα επίπεδα αυτής του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία είχε κατακρημνιστεί στο 33% τον Δεκέμβριο του 2017.

Η εθνική δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου, στην αγγλική γλώσσα, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.005 ενηλίκων, εκ των οποίων 445 δήλωσαν υποστηρικτές των Δημοκρατικών και 357 υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα