Μια κεκλεισμένων των θυρών «σύνοδο κορυφής» (όπως χαρακτηριστικά την 0νομάζουν) πραγματοποιούν τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, οι επικεφαλής κατασκευαστών chip και αυτοκινητοβιομηχανιών με κυβερνητικούς αξιωματούχους, προκειμένου να συζητήσουν τα σχέδια του Λευκού Οίκου για επενδύσεις σε ημιαγωγούς.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι CEO της GlobalFoundries, της Applied Materials της Ford Motor και της General Motors.

Διαβάστε επίσης –  Ημιαγωγοί: ΗΠΑ και ΕΕ επενδύουν δισεκατομμύρια για να καλύψουν το κενό με την Ασία

Με το βλέμμα στην Κίνα

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει νόμο για την επιδότηση της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και την ενίσχυση των προσπαθειών, ώστε να γίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες πιο ανταγωνιστικές από την Κίνα. Το νομοσχέδιο προβλέπει επιδοτήσεις 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή τσιπ και την έρευνα. Περιλαμβάνει επίσης πίστωση φόρου επένδυσης για εργοστάσια τσιπ που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ- Ιαπωνία: Οι ημιαγωγοί στο επίκεντρου του νέου οικονομικού διαλόγου

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της GlobalFoundries, Thomas Caulfield, δήλωσε ότι η σχετική νομοθεσία «προστατεύει την οικονομία, την αλυσίδα εφοδιασμού και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ επιταχύνοντας την κατασκευή ημιαγωγών σε αμερικανικό έδαφος».

Ανησυχία για τις ελλείψεις

Η νομοθεσία στοχεύει στο να μετριάσει μια επίμονη έλλειψη που έχει επηρεάσει τις προμήθειες αγαθών από αυτοκίνητα και όπλα, μέχρι πλυντήρια ρούχων και βιντεοπαιχνίδια. Χιλιάδες αυτοκίνητα και φορτηγά παραμένουν σταθμευμένα στο νοτιοανατολικό Μίσιγκαν αναμένοντας τα σχετικά εξαρτήματα καθώς η έλλειψη συνεχίζει να επηρεάζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι η σημερινή συνάντηση θα τις φέρει σε επαφή με κυβερνητικούς αξιωματούχους για να «συζητήσουν πώς αυτές οι δημόσιες επενδύσεις μπορούν να επιταχύνουν την παραγωγή ημιαγωγών και αναδυόμενης τεχνολογίας, να υποστηρίξουν την ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων με έτοιμη προμήθεια τσιπ, και να ενισχύσουν την «οικονομία, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, μεταξύ των αξιωματούχων που πρόκειται να παραστούν, είναι ο Διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου Μπράιαν Ντις, ο υφυπουργός Άμυνας για εξαγορές Γουίλιαμ Λα Πλάντε και ο αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Ταρούν Τσάμπρα.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ford, Τζιμ Φάρλεϊ, δήλωσε ότι του «μια αξιόπιστη εγχώρια προμήθεια τσιπ, συμπεριλαμβανομένων των παλαιών ημιαγωγών που απαιτούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία και την αμυντική βιομηχανία, θα διατηρήσει τις αμερικανικές κατασκευαστικές γραμμές σε λειτουργία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία