Ένα πέπλο μυστηρίου με την ξαφνική εξαφάνιση της φημισμένης μουστάρδας ντιζόν από τα ράφια των καταστημάτων, έχει «απλωθεί» στη Γαλλία.
Τους τελευταίους μήνες, η μουστάρδα Ντιζόν, η οποία αποτελεί βασικό προϊόν για το γαλλικό νοικοκυριό, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας. Μάλιστα, όταν γίνονται παραδόσεις, οι καταστηματάρχες καταφεύγουν σε αγορές με δελτίο, δίνοντας ένα μόνο δοχείο ανά άτομο.
Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή – «Θύμα» της και η διάσημη μουστάρδα Dijon;
Οι Γάλλοι καταναλώνουν ένα κιλό μουστάρδας ανά άτομο κάθε χρόνο. Μεγάλο μέρος της είναι η ποικιλία Ντιζόν, ένα καρύκευμα που συνοδεύεται από ένα …τσούξιμο στη μύτη.
Τι έχει γίνει όμως;
Σύμφωνα με τους γαλλικούς κανόνες παρασκευής, η μουστάρδα Ντιζόν πρέπει να παρασκευάζεται από καφέ σπόρους (brassica juncea) ή μαύρους (brassica nigra). Συνήθως οι Γάλλοι παραγωγοί εισάγουν από τον Καναδά περίπου το 80%, 35.000 τόνους σπόρων που χρειάζονται. Πέρυσι, ωστόσο, μια ξηρασία έπληξε τις επαρχίες της Αλμπέρτα και του Σασκάτσουαν, όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας. Η καναδική συγκομιδή ήταν περίπου η μισή απ’ ότι σε μια κανονική καλλιεργητική σεζόν.
Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ήρθε να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, μιας και οι Γάλλοι εισαγωγείς θα μπορούσαν να παραγγείλουν τους σπόρους που χρειάζονται από προμηθευτές αυτών των δύο χωρών.
Όμως ο πόλεμος έχει διαταράξει τις εξαγωγές, έχει ασκήσει πίεση στις προμήθειες παγκοσμίως και έχει αυξήσει τις τιμές.
Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με to economist, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Μουστάρδας της Βουργουνδίας, κάνουν λόγο για μια αγορά «εντελώς στεγνή. Υπάρχουν μηδενικά αποθέματα».
Μετά την καλοκαιρινή περίοδο αναμένεται να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Οι αγρότες της Βουργουνδίας έχουν ήδη μαζέψει τη φετινή σοδειά σπόρων καφέ μουστάρδας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή καθαρίζονται.
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι θα φτάσουν στα εργοστάσια, εγκαίρως για να ξεκινήσει ξανά η παραγωγή μουστάρδας Ντιζόν στη Γαλλία. Η φετινή καναδική σοδειά αναμένεται το φθινόπωρο, με τις αποδόσεις της καλλιέργειας να είναι άγνωστες.
Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι Γάλλοι θα ξαναδούν την μουστάρδα Ντιζόν στα ράφια των καταστημάτων, όχι νωρίτερα από το 2023.
Latest News
Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΑΠ
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω απλοποίηση της νέας ΚΑΠ», είπε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης
Να μπουν προτεραιότητα οι δράσεις της ΚΑΠ που θα στηρίξουν παραγωγή και αγρότες
H 4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα – Τι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ
Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο [πίνακες]
Πήραν ΦΕΚ οι όροι και η διαδικασία της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 42,5 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες
Παρέμβαση Τσιάρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αγρότες και βιώσιμες πρακτικές
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τη νέα ΚΑΠ, την ευφυή γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια
Δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αγρότες και βιοοικονομία – Πώς θα δοθούν
Νέες μορφές αγροτικής ασφάλισης και συστημάτων μείωσης κινδύνου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων εξετάζει η ΕΤΕπ
Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών
Πώς θα ενισχυθεί η θέση των αγροτών της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα – Ποιες αλλαγές προτείνονται
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
O αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ι έως τις 31/12/2032
Άλμα στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών - Καταγράφονται ρυθμοί ρεκόρ
Την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, οι εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά έφτασαν τους 652,191 χιλ. τόνοι έναντι των 601,180 χιλ. τόνων το 2023
Αναζητούνται «νονοί» για το όνομα και την ετικέτα του πρώτου ελαιόλαδου από το δήμο Θεσσαλονίκης
Η ιδέα για την παραγωγή δημοτικού ελαιολάδου ήρθε από τις εικόνες των φορτωμένων ελαιόδεντρων που υπάρχουν σε όλη τη Θεσσαλονίκη