Ενισχυμένη εμφανίζεται η χρήση πετρελαίου στην παραγωγή ενέργειας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), λόγω των πολύ υψηλών θερινών θερμοκρασιών και των υψηλών τιμών αερίου. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης αλλά και σε  σγκάλυψη της αδυναμίας σε οικονομίες που ταλανίζονται από φόβους για ύφεση.

«Οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού έχουν αυξηθεί σε νέα επίπεδα ρεκόρ, προκαλώντας τη στροφή από το αέριο στο πετρέλαιο σε κάποιες χώρες», ανέφερε ο οργανισμός στη μηνιαία του έκθεση, στην οποία αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τη ζήτηση το 2022 κατά 380.000 βαρέλια την ημέρα.

Διαβάστε επίσης: Δύο σενάρια στην αγορά πετρελαίου για το παζάρι Δύσης και Ιράν

«Αυτά τα έκτακτα κέρδη, που επικεντρώνονται ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, καλύπτουν τη σχετική αδυναμία σε άλλους κλάδους», προειδοποίησε ο IEA.

Διαβάστε επίσης: Η Ευρώπη και το ρωσικό πετρέλαιο

Στα προ πανδημίας επίπεδα

Στο μεταξύ η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου ξεπέρασε τα προ της πανδημίας υψηλά επίπεδα, χάρη στην υψηλότερη της αναμενόμενης παραγωγής από τη Ρωσία, της οποίας οι εξαγωγές, όπως είπε ο IEA, μειώθηκαν κατά 115.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο στα 7,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα — μια μείωση μόλις κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα από την αρχή του έτους.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου ήταν μειωμένα κατά 2 δισεκ. δολάρια τον Ιούλιο στα 19 δισεκ. δολάρια κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή